A Ty czym posmarowałeś dzisiaj pieczywo?

Kategoria: Informacje o produktach

Masło

W sklepach spożywczych półki uginają się pod ciężarem leżących na nich produktów. Na dziale z tłuszczami wabią nas kolorowe opakowania margaryn oraz różnego rodzaju masła. Czym różnią się te produkty od siebie? Po czym poznać, który z nich jest dla nas najlepszy? Czym się kierować przy ich wyborze?

Już spieszę Wam z pomocą.

Masło.

Masło to nic innego jak tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Otrzymuje się je przez zmaślanie spasteryzowanej, dojrzałej fizycznie i biologicznie śmietany o zawartości 25 – 45% tłuszczu.

Abyśmy mogli mówić o maśle zawartość tłuszczu w produkcie nie może być mniejsza niż 82,5% natomiast zawartość wody nie może przekraczać 16%.

Zaletą masła są znajdujące się w nim witaminy A, D i E. Natomiast jego wadą jest duża zawartość cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, która wynosi nawet do 3%.

MargarynaMargaryna.

Margaryna to emulsja tłuszczowo-wodna, która powstaje przez katalityczne uwodornienie płynnych olejów roślinnych. Zawartość tłuszczu w margarynie waha się od 40 – 80%. Ze względu na to, że są to produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają one w swoim składzie cholesterolu.

Wyróżniamy margaryny twarde (sprzedawane w kostkach) oraz miękkie (sprzedawane w kubkach wykonanych z tworzyw sztucznych).

Zalecenia.

Wiemy już czym różnią się te dwa produkty od siebie, dlatego teraz kilka słów o zaleceniach.

Masło zaleca się przede wszystkim dzieciom (do 3 roku życia) ze względu na zawarte w nim witaminy oraz kobietom w ciąży i karmiącym.

Natomiast osoby dorosłe powinny spożywać margaryny, szczególnie zaleca się margaryny miękkie ze względu na mniejszą zawartość izomerów trans.

Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby do smarowania pieczywa wykorzystywać takie margaryny jak: BONA, FLORA, RAMA, TINA.

Przy zakupie masła oraz margaryny należy dokładnie czytać etykiety, które znajdują się na opakowaniach. Należy unikać produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, izomery trans oraz duże ilości cholesterolu. Należy zwracać także uwagę na zawartość tłuszczu w produkcie, aby nie było go w nim zbyt mało!

 

Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa do artykułu są własnością jego autora. Kopiowanie, modyfikowanie, cytowanie artykułu bez jego zgodny jest zabronione.

Podziel się ze znajomymi: Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone
Anna M
  • asia

    Polecam zapoznać się z najnowszymi informacjami, a nie rozpowszechniać zalecenia dotyczące spożywania margaryny u osób dorosłych, bo są już dość przestarzałe i dostępnych jest wiele nowych dowodów na korzyść masła.

    • http://sasdesign.pl/ Kacper Jasiorski

      Skoro tak, to prosimy o jakieś źródła :) Chętnie się zapoznamy.