Królewski przysmak – szparagi

Kategoria: Warzywa i owoce, Zakupy

szparagi-swiadome-zakupy

Białe, zielone czy fioletowe?

Creative Commons License Jürgen Stemper // Bloemche via CompfightWiosna to najpiękniejsza pora roku. Dziś z rana przywitały mnie promienie słońca, soczyście zielona trawa, bujne korony drzew i świergot ptaków. Wiosna to także sezon na szparagi, ulubiony przysmak Króla Francji Ludwika XIV. Warzywa te cieszyły się bowiem i nadal cieszą uznaniem amatorów wykwintnej kuchni. Mickiewicz nie omieszkał wspomnieć o nich w ”Panu Tadeuszu”. Dla ciekawostki dodam, że należą do rodziny liliowatych. Już sama nazwa wznieca przyjemne konotacje. W szparagach zakochałam się będąc we Włoszech. Tam podają je na miliony sposobów z szynką parmeńską czy melonem …ach można by w nieskończoność wymieniać.

Od koloru do wyboru… Wyróżniamy bowiem szparagi białe, zielone i fioletowe. Te pierwsze są najczęściej spotykane w całej Europie, zielone z kolei spopularyzowały Amerykę, a fioletowe goszczą na włoskich i angielskich stołach.

Creative Commons License Andrea Martinello via CompfightWitaminowy dynamit.

Szparagi są nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w kwas foliowy, witaminy A, C, K także z grupy B oraz wapń, żelazo, potas, magnez, selen, fosfor i błonnik.

Szparagi są nieocenionym naturalnym lekiem wspomagającym prawidłowy rozwój płodu. Zawarty w nich kwas foliowy odpowiedzialny jest także za regenerację komórek i hamuje procesy starzenia. Także za sprawą witamin A, C, E i beta karotenu poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów. Szparagi dzięki swym dobroczynnym składnikom zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Glutation wzmacnia bowiem układ odpornościowy. Szparagi uznawane są za silny afrodyzjak. Jednym z leczniczych składników szparagów jest kwas asparaginowy, niezbędny do odpowiedniego rozwoju mózgu. Odpowiedzialny jest on także za prawidłowe nawodnienie organizmu. Zawarte w warzywach minerały: wapń i fosfor odgrywają istotna rolę jako budulec układu kostnego. Z kolei inulina i błonnik wspomagają układ pokarmowy.

Creative Commons License Hiltrud Möller-Eberth via CompfightJakie szparagi kupować?

Dokonując zakupu wybierajcie jędrne szparagi. Warstwy główki powinny być zwarte, a końcówki wilgotne. Białe szparagi obieramy ze skórki. Obcinamy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy, pieczemy w folii lub przygotowujemy na parze.

Creative Commons License Butaris via CompfightProdukty ze szparagami w naszym serwisie.

Oceń produkty ze szparagami w bazie serwisu Świadome Zakupy:

Dega, Sałatka ze szparagami i groszkiem, 250g

Dega, Sałatka ze szparagami i szynką, 250g

Knorr, Gorący Kubek, Smaki Lata, Szparagowa

Smak, Szparagi Marynowane, 350g

Rolnik, Szparagi całe, zielone, obrane 180g

Ole!, Szparagi, 180g

Rolnik, Szparagi obrane z białymi główkami, 180g

Podziel się ze znajomymi: Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone
Alicja.Julka