Kupujemy ryby

Kategoria: Informacje o produktach

ryby-w-lodzie

Ryby pakowane i nie tylko – podstawowe informacje.

Mimo, iż Polacy jedzą niewiele ryb, w wielu domach utarło się, że są podawane co piątkowy obiad. W sklepach można kupić rozmaite gatunki ryb, w różnej postaci – filety, dzwonka, całe, świeże, mrożone, pakowane lub na wagę.  Czym kierować się w trakcie rybnych zakupów? Co powinno pojawić się na etykiecie ryby pakowanej? Po czym poznać czy ryba jest świeża? Dziś przedstawię w dużym skrócie tylko najważniejsze – niezbędne informacje na ten temat. Zapraszam do lektury.

Co powinno znaleźć się na opakowaniu ryby?

Każdy producent musi podać:

  • nazwę ryby (polską i łacińską),
  • metodę produkcji (złowione w morzu, w wodach śródlądowych, z hodowli),
  • obszar połowu,
  • jeżeli jest glazurowana, zawartość % lodu,
  • w przypadku ryb wędzonych skład produktu.

ryby-w-koszykuPraktyczne uwagi.

1. Unikajcie ryb z glazurą 25-30%, gdyż:

  • zamiast całej ryby bywają tam kawałki, które scala lód,
  • przez grubą warstwę lodu nie poczujecie, czy ryba jest świeża,
  • po odjęciu wagi lodu może się okazać, że ryba z glazurą 5% jest tańsza, a w najgorszym wypadku w takiej samej cenie.

2. Kilka wskazówek na co zwracać uwagę podczas kupowania świeżych ryb.

  • Oczy nie powinny być matowe, mieć „mlecznej powłoki”, za to powinny być błyszczące. Gałka oczna powinna być płaska lub wypukła, nie może być pofałdowana, wklęsła czy wysuszana, ponieważ są to oznaki, iż ryba leży już całkiem długo.
  • Skrzela świeżej ryby są czerwone, karmazynowe, im ryba dłużej leży tym skrzela mogą zmieniać się w dwojaki sposób – ciemnieją (aż do koloru brązowego) lub blakną (aż zrobią się sine).
  • Po złowieniu lub zabiciu mięso ryby tężeje, a po kilku godzinach staje się ponownie elastyczne. Podczas dalszego przechowywania mięknie coraz bardziej. Dlatego pod lekkim naciskiem palca powinniście wyczuć sprężyste mięso, jeśli ryba jest „stara” zostaną po tym wgłębienia.
  • Śluz, którym pokryta jest skóra ryby, powinien być przezroczysty i w miarę rzadki. Jeśli pokrywa ją biały, zakrzepły śluz, lepiej jej nie kupować.
  • Zaglądając do środka wypatroszonej ryby, ości powinny ściśle przylegać do mięsa, nawet po znacznym rozchyleniu powłok brzusznych. Jeśli tak nie jest i ości same odchodzą, to nie jest dobrze.
  • Płetwy powinny być „zwarte”, jeśli są nienaturalnie postrzępione i wyschnięte może to oznaczać, że jest ona nieświeża.
  • Sprzedawcy mają też swoje sposoby na „reanimacje” ryb. Dlatego jeśli ryba ma wycięte skrzela, jest bez oczu i opłukana ze śluzu, to znaczy, że sprzedawca nie chce, byśmy znali stopień świeżości ryby, można się domyśleć czemu ;)

3. Nie wstydźcie się wąchać ryb! Jeśli w sklepie unosi się zapach kojarzący się z tranem lub amoniakiem, to znaczy że „jakaś rybka” się zepsuła.
4. Poza tym, pamiętajcie, że raz rozmrożonej ryby nie wolno zamrażać ponownie.

Dobra rybka nie jest zła.

kanapki z łososiemPolacy jedzą stosunkowo mało ryb, mimo zaleceń dietetyków. Wg. nich ryby powinny znaleźć się w naszym jadłospisie 2-3 razy w tygodniu. Obecnie spożycie produktów rybnych na świecie wynosi ok. 19 kg rocznie/osobę, na terenie Unii Europejskiej 21,4 kg rocznie/osobę, natomiast w Polsce tylko 12 kg rocznie/osobę.

Ryby są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jego zawartość kształtuje się na poziomie 16-20%. Większość gatunków jest lekkostrawna. Ryby chude dostarczają w 100 gramach jedynie od 60 do 115 kcal, dlatego warto je jeść, jeśli mamy problemy z układem pokarmowym lub walczymy z nadwagą. Mięso ryb zawiera ważne dla zdrowia pierwiastki, takie jak: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez oraz cenne witaminy z grupy B, witaminę A i D.

Ryby są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. w internecie można znaleźć prawdziwy ogrom przepisów na przyrządzenie ryby, wystarczy poszukać i wybrać coś dla siebie ;)

PS Już niedługo pojawi się kolejny wpis, tym razem dotyczący żywności GMO. Artykuł jest już w przygotowaniu. Zachęcam do śledzenia naszego bloga :)

Podziel się ze znajomymi: Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone
Aleksandra Seredyńska