Avocado

Maślany owoc – awokado

Co dobrego siedzi w awokado? Znane już Aztekom awokado nazywane było ”maślanym owocem”, a to przez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje także pod nazwą ”gruszka aligatora” przez swój … Kontynuuj

kukurydz mon 810

Żywność GMO

GMO, czyli Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Edukacja na temat GMO jest tak niewielka, że w gruncie rzeczy duża część naszego społeczeństwa nie wie „co, gdzie i jak?”. Często widząc duże … Kontynuuj

niemowlaki

Wprowadzamy gluten

Czym jest gluten? Jak każda mama, stanęłam pewnego dnia przed decyzją: wprowadzamy gluten. Po co? Powód jest banalny: gluten występuje w niemal wszystkich produktach pochodzenia zbożowego i trzeba dziecko … Kontynuuj

Owoce

Owocowy podwieczorek dla najmniejszych

Kolejny etap w żywieniu malucha. Odczekałam dwa tygodnie, aż córka zaakceptowała obecność w swoim życiu smaku marchewki, dyni i ziemniaków, po czym, zgodnie z sugestią pediatry, zdecydowałam się na podanie jej … Kontynuuj

Zupki chińskie

Glutaminian sodu, czyli Wielkie G. cz. 2

Czym jest glutaminian już wiemy z poprzedniej części. Fragment programu Dzień Dobry TVN, pokrótce powiedział nam, że glutaminian sodu nie jest do końca fajny. A co na to internet? No … Kontynuuj

Najnowsze artykuły: