ryby-w-lodzie

Kupujemy ryby

Ryby pakowane i nie tylko – podstawowe informacje. Mimo, iż Polacy jedzą niewiele ryb, w wielu domach utarło się, że są podawane co piątkowy obiad. W sklepach można kupić … Kontynuuj

niemowlaki

Wprowadzamy gluten

Czym jest gluten? Jak każda mama, stanęłam pewnego dnia przed decyzją: wprowadzamy gluten. Po co? Powód jest banalny: gluten występuje w niemal wszystkich produktach pochodzenia zbożowego i trzeba dziecko … Kontynuuj

Kalarepa

Cicha woda brzegi rwie. O niepozornej kalarepce.

Kilka słów o kalarepie. Myśląc o zagrożeniach wyobrażamy sobie atak żarłocznego rekina, a zapominamy, że codzienny tryb życia i sposób odżywiania mogą stanowić realne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Na szczęście dostępne … Kontynuuj

kukurydz mon 810

Żywność GMO

GMO, czyli Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Edukacja na temat GMO jest tak niewielka, że w gruncie rzeczy duża część naszego społeczeństwa nie wie „co, gdzie i jak?”. Często widząc duże … Kontynuuj

niewolnoprzerabiać

Pierwsza marchewka

 Świat oszalał! Jeszcze w latach 80-tych XX wieku (ten okres pamiętam z dzieciństwa) niemal każdy porządny obywatel stawał się użytkownikiem ogródka działkowego. To znaczy, że dostawał kawałeczek ziemi, stawiał … Kontynuuj

Najnowsze artykuły: