Woda

Kategoria: Informacje o produktach

Strumień górski

Woda butelkowana – jej rodzaje i kilka przydatnych informacji.

Polski rynek wody butelkowanej daje nam ogromny wybór. W sprzedaży są dziesiątki produktów, różniące się nie tylko firmą, wyglądem butelki czy etykiety, ale również składem. Powiecie: „Skład wody? Woda to woda.” Jednakże nie każda woda jest taka sama. Różnią się składem mineralnym, a co za tym idzie, smakiem i właściwościami. Czym więc różni się woda źródlana od wody mineralnej?

Podział wody ze względu na stopień mineralizacji.

woda-butelkowanaWoda butelkowana dzieli się na:

  • Wody naturalne źródlane – mineralizacja do 500mg/l. Wody te dobre są dla dzieci, do gotowania, czy do celów higienicznych. Dla osób aktywnych fizycznie zalecane są raczej wody mineralne.
  • Wody stołowe- uzyskuje się je poprzez wzbogacenie minerałami wód źródlanych. Dodaje się do niej jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, czy wodorowęglany. Można je pić w dowolnych ilościach.
  • Wody naturalne średnio zmineralizowane – 500-1500mg/l.  Dobre do celów profilaktyczno – zdrowotnych. Można je pić w dowolnych ilościach.
  • Wody naturalne wysoko zmineralizowane –1500 – 4000mg/l. Raczej nie należy podawać dzieciom.
  • Wody lecznicze pow. 4000mg/l. Pić po konsultacji z lekarzem.

Zawartość dwutlenku węgla.

Podział wody ze względu na stopień nasycenia dwutlenkiem węgla:

  • niegazowana – nie zawiera CO2
  • niskonasycona – zawiera do 1500 mg/l CO2
  • średnionasycona – zawiera od 1500 do 4000 mg/l CO2
  • wysokonasycona – zawiera ponad 4000 mg/l CO2

Uwagi praktyczne.

woda-pitnaZalecane dzienne spożycie wody, razem z wodą zawartą w pokarmach to 1,5 – 2 l dziennie, a w upalne dni nawet ponad 3 l. Woda uboga w minerały może je wypłukiwać z organizmu, szczególnie w trakcie upałów.

Jeżeli nie lubicie wody kwaśnej, kupujcie wody o jak najmniejszej ilości sodu Na+, najlepiej poniżej 5 mg/l.

Na etykiecie obowiązkowo musi być podany skład wody, ogólna mineralizacja (np.zawartość składników mineralnych 650 mg/l) oraz źródło, z którego pochodzi.

Najczęściej w ramach tej samej grupy, czyli np. wody źródlane cena nie ma wpływu na jakość i odwrotnie. Różnice dochodzące nieraz do 300% wynikają z marki producenta, kosztów reklamy, może lepszego i ładniejszego opakowania czy kosztów transportu.

Woda gazowana dłużej zachowuje świeżość, łatwiej gasi pragnienie i szybciej nasyca.

woda-z-lodemWody bogatej w wapń nie zaleca się osobom z kamicą nerek, gdyż nadmiar tego pierwiastka w organizmie powoduje powstanie kamieni nerkowych. Za to dla osób z osteoporozą taka woda nadaje się świetnie.

Duża zawartość wodorowęglanów wodzie może pomóc w walce z cukrzycą, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Jak również zobojętnia kwasy żołądkowe, korzystnie wpływając na dolegliwości przy nadkwasocie. Jednak ta sama woda przy chorobie wrzodowej żołądka lub w przypadku ostrego nieżytu pokarmowego może już być niebezpieczna.

Dlatego czytajcie etykiety wszystkich produktów spożywczych, które kupujecie!

 

 

Podziel się ze znajomymi: Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone
Aleksandra Seredyńska