Na zielono – brokuły

Kategoria: Warzywa i owoce

brokuł

Dawka zdrowia w zielonych różyczkach.

Creative Commons License jules via CompfightBrokuły są w Polsce dość popularnym warzywem i częstym gościem na polskich stołach. Niemniej jednak temu warzywu należy się szczególne wyróżnienie za zbiór drogocennych składników niosących pomoc przy najróżniejszych schorzeniach. Świadomość potęgi tego warzywa może nam pomóc w komponowaniu jadłospisu. Brokuły demonstrują swoją siłę posiadanymi przeciwutleniaczami: kwercetyną, glutationem, beta-karotenem, indolem, witaminą C, luteiną, glukaratem i sulforafanem, hamującymi procesy nowotworowe. Z tego też względu jego obecność w diecie w walce z rakiem jest obowiązkowa. Sulforafan walczy z bakteriami wywołującymi wrzody i raka żołądka, glutation z kolei może w wysokim stopniu hamować namnażanie się wirusa HIV. Wysoki poziom likopenu we krwi z kolei zapobiega rakowi trzustki, odbytu, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy. Ponadto neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego i w ten oto sposób troszczy się o nasze oczy. Kwercetyna jest najskuteczniejszym członkiem rodziny flawonoidów. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Brokuły należą do warzyw krzyżowych. Są bogate w takie minerały jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Zawierają substancje włókniste obniżające poziom cholesterolu we krwi. Spożywając brokuły należy pamiętać, że nieodpowiednie ich przygotowanie może pozbawić je owych wartości odżywczych. Brokuły są skutecznym obrońcą naszego zdrowia jeśli spożywamy je na surowo po uprzednim sparzeniu lub lekkim obgotowaniu.

Creative Commons License Andrew_Writer via CompfightZ uwagi na dużą ilość chromu, brokuły zalecane są cukrzykom. Brokuły są także bezcenne w walce z niewydolnością układu oddechowego za sprawą wcześniej wspomnianego sulfofranu.Z uwagi na mało zdecydowany smak, sparzone brokuły można podawać z dipem. Dip sporządzony ze śmietany, czosnku, doprawiony solą i pieprzem oraz kroplami cytryny fantastycznie komponuje się ze smakiem tych cennych warzyw.

Wpis nie jest artykułem sponsorowanym, zawiera jedynie własne opinie i przemyślenia autorki.

Oceń produkty z brokułami w naszym serwisie:Creative Commons License Steven Depolo via Compfight

Frosta. Ryba z pieca z sosem brokułowym.

Kwidzyn. Brokuły mrożone.

Unifreeze. Brokuły.

Knorr. Sos do warzyw na ciepło, Do brokułów i kalafiora serowo-kremowy.

Hortex. Brokuły różyczki.

Creative Commons License Ginny via CompfightPokarm życia. Kiełki brokuła.

Poltino. Zupa brokułowa.

Poltino. Brokuły mrożone.

Produkty dla dzieci:

Gerber. DoReMi, Sosik brokułowo-serowy z indykiem – po 12 miesiącach.

Hipp. Risotto z brokułami i królikiem – po 7 miesiącu.

Hipp. Makaron z łososiem, marchewką i brokułami – po 15 miesiącu.

Hipp. Makaron tagliatelle z rybą i brokułami – po 7 miesiącu.

Podziel się ze znajomymi: Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone
Alicja.Julka