Informacje zawarte
poniżej są jedynie wskazówkami pomocnymi w sklepie przy wyborze
trunku ze względu na jakość, pochodzenie czy użyte surowce do
produkcji. Pominęliśmy kwestie dotyczące doboru alkoholu do
potraw, technologii produkcji, sposobu picia itp., gdyż są one
dobrze opracowane są na innych portalach.
Alkohole mocne.
Inaczej destylaty,
są to najczęściej napoje alkoholowe o zawartości alkoholu 40% i
więcej.
Podział ze względu
na podstawowy surowiec:
powstałe ze zbóż – whisky, whiskey, wódka,
z kukurydzy – burbon,
z winogron – koniak, brandy, armaniak,
z jabłek – calvados,
z trzciny cukrowej – rum,
z ziemniaków - wódka,
z ryżu – sake.
Przydatne
słownictwo przy wyborze whisky:
blended – whisky powstała z mieszania kilku gatunków,
single malt – whisky powstała w jednej destylarni,
single cask – whisky z jednej beczki,
pure malt – whisky słodowa,
cyfra lub liczba wskazuje na czas leżakowania.
Koniak i brandy.
Koniak /cognac/
produkowany jest tylko we francuskim okręgu Cognac, pozostałe winne
destylaty nazywamy brandy lub armaniak.
Nazewnictwo używane
do określenia wieku trunku:
V.S. (Very Special) lub *** - destylaty leżakujące w dębowych beczkach
co najmniej dwa lata,
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Reserve - oznacza co najmniej
cztery lata leżakowania,
X.O. (Extra Old), Vieille Reserve lub Napoleon - destylaty co
najmniej sześcioletnie (Napoleon przynajmniej czteroletni),
Vintage - tzw. rocznikowe, gdzie rok opisany na butelce oznacza rok
zabeczkowania najmłodszego destylatu,
Hors d'Age – destylaty, których wiek trudno określić, lecz przeważnie
przynajmniej 10-letnie.
Likiery i bittery.
Likiery i bittery
to napoje alkoholowe o zawartości alkoholu min.15% powstałe na
bazie czystego alkoholu z licznymi dodatkami owocowymi I cukrem
(likiery) oraz chininy, cytrusów, ziół itp. (bittery).
Wino.
Podział win ze
względu na kwasowość:
wino wytrawne opisane jest na etykiecie jako: sec (francuskie),
secco (włoskie) lub seco (hiszpańskie),
półwytrawne mają takie oznaczenia na etykietach: demi-sec, abbocato
lub semiseco,
nieco
niższą zaś trunki opatrzone napisem A.O.V.Q.D.S - Francja, D.O.C. -
Włochy, D.O.C. - Hiszpania,
wina stołowe oznaczane są we Włoszech skrótem IGT, we Francji vin
de pays, w Hiszpanii zaś vino de la tierra.
Piwo.
Piwo
to napój alkoholowy powstający w wynik i enzymatycznej hydrolizy skrobi i
białek zawartych w zbożach oraz
poddany procesowi fermentacji alkoholowej. Na naszym obszarze piwo od
wieków powstawało ze słodu jęczmiennego, rzadziej pszenicznego,
chmielu, wody i drożdży. Obecnie ze względu na oszczędności
producenci coraz częściej do produkcji używają kukurydzy. Dlatego
też kupując piwo zwracajcie uwagę na skład. Jeżeli na etykiecie
zamiast napisu “Skład : woda, jęczmień,
chmiel” jest “Skład:
zawiera słód jęczmienny” i koniec, można być prawie pewnym, że
piwo nie jest wyprodukowane w tradycyjny sposób i producent nie chce
się chwalić co tam wrzucił.
Na marginesie ciekawe, dlaczego nikt
jeszcze nie wyegzekwował od browarów podania na etykiecie
składników?
Jeszcze
jedna uwaga – jak sądzicie, czy jest możliwe, jak podają
producenci, aby piwo niepasteryzowane
mogło utrzymać świeżość w
butelce czy puszce trzy do sześciu miesięcy ?
O
klasyfikacji piw nie będziemy pisać, ponieważ większość z Was
ma wyrobiony gust i wie czy woli ciemne, czy jasne, słabe czy mocne
itp. Poza tym są liczne opracowania na ten temat.