Dodatkowe substancje stosowane w przemyśle spożywczym
Kategoria: Dodatki do żywności
Data: 28.02.2013 14:29
Czyli rozszyfrujmy symbol E.
W przemyśle spożywczym używa się dodatkowych substancji oznaczonych literą E
i odpowiednim numerem, których zastosowanie wynika z procesu produkcji,
przetwarzania, preparowania, paczkowania, transportu, przechowywania i
powoduje zamierzone rezultaty w środku spożywczym lub półproduktach.
Substancje te są pochodzenia naturalnego oraz sztucznego, niestety
zdecydowanie więcej jest tych drugich.
Nr E jest europejskim kodem chemicznego dodatku do żywności uznanego przez
Unię Europejską za bezpieczny.
Niemniej jednak należy podchodzić do nich z pewną rezerwą, gdyż w przypadku
niektórych dodatków zdania co do ich nieszkodliwości są podzielone.
Generalnie – im mniej E w produkcie tym
lepiej.
Podstawa prawna, którą kierują się producenci żywności.
Dopuszczalne ilości dodatków do żywności w Polsce określa rozporządzenie
Ministerstwa Zdrowia z dnia 22.11.2010r w sprawie dozwolonych substancji
dodatkowych (Dz. U. z2008 r. Nr 177, poz, 1094) z późniejszymi zmianami. Tekst rozporządzenia
Lista E nie obejmuje dodatków smakowo-zapachowych identycznych z
naturalnymi, których zawartość nie przekracza 1% masy produktu.
Poniższe substancje nie należą do grupy substancji dodatkowych, mimo iż
często się tak uważa:
baza do gumy do żucia,
żelatyna spożywcza,
hydrolizat białkowy i jego sole,
plazma krwi,
inulina,
gluten,
białko mleka,
kazeina, kazeiniany, białczany,
aminokwasy i ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i
cystyna i ich sole,
produkty zawierające pektynę z jabłek lub owoców cytrusowych,
substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych.
Grupy dodatków E.
E 100-199
barwniki
E 200-299
konserwanty
E 300-399
przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E 400-499
emulgatory i zagęszczacze
E 500-599
regulatory PH i środki przeciwzbrylające
E 600-699
wzmacniające smak i aromaty
E 620-629
glutaminiany
E 700-799
antybiotyki
E 900-909
woski
E 910-919
glazury syntetyczne
E 950-969
sztuczne środki słodzące
E1400-1499
skrobie modyfikowane (zagęszczacze)
E1500-1525
sztuczne wzmacniacze smaku
Pełną listę dodatków E znajdziecie w osobnej zakładce.
Wpływ dodatków E na zdrowie.
Pomimo, iż według prawa dodatkowe substancje E są nieszkodliwe dla zdrowia,
zdania lekarzy i dietetyków są w tej kwestii podzielone. Prawdę mówiąc każdy
pokarm ma jakiś wpływ na organizm ludzki, tym bardziej gdy jest jedzony w
nadmiarze. Poza tym metabolizmy ludzi się różnią i to co jedni mogą
normalnie jeść u drugich może wywołać skutki chorobowe.
Dlatego też, o ile to możliwe, unikajmy
potraw z długą listą E.
Część szkodliwych efektów ubocznych środków E jest już znana. Oto niektóre z
nich:
alergia – uczulać może większość sztucznych barwników,
choroby tarczycy – np. E127 stosowany do barwienia sałatek owocowych I
owoców konserwowanych z dodatkiem wiśni,