REKLAMA

Poradnik konsumenta

Dodatkowe substancje stosowane w przemyśle spożywczym

  • Kategoria: Dodatki do żywności
  • Data: 28.02.2013 14:29

Czyli rozszyfrujmy symbol E.

W przemyśle spożywczym używa się dodatkowych substancji oznaczonych literą E i odpowiednim numerem, których zastosowanie wynika z procesu produkcji, przetwarzania, preparowania, paczkowania, transportu, przechowywania i powoduje zamierzone rezultaty w środku spożywczym lub półproduktach. Substancje te są pochodzenia naturalnego oraz sztucznego, niestety zdecydowanie więcej jest tych drugich.
Nr E jest europejskim kodem chemicznego dodatku do żywności uznanego przez Unię Europejską za bezpieczny.
Niemniej jednak należy podchodzić do nich z pewną rezerwą, gdyż w przypadku niektórych dodatków zdania co do ich nieszkodliwości są podzielone.
Generalnie – im mniej E w produkcie tym lepiej.

Podstawa prawna, którą kierują się producenci żywności.

Dopuszczalne ilości dodatków do żywności w Polsce określa rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia z dnia 22.11.2010r w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. z2008 r. Nr 177, poz, 1094) z późniejszymi zmianami.
 Tekst rozporządzenia
Lista E nie obejmuje dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zawartość nie przekracza 1% masy produktu.
Poniższe substancje nie należą do grupy substancji dodatkowych, mimo iż często się tak uważa:
  • baza do gumy do żucia,
  • żelatyna spożywcza,
  • hydrolizat białkowy i jego sole,
  • plazma krwi,
  • inulina,
  • gluten,
  • białko mleka,
  • kazeina, kazeiniany, białczany,
  • aminokwasy i ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna i ich sole,
  • produkty zawierające pektynę z jabłek lub owoców cytrusowych,
  • substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych.

Grupy dodatków E.

E 100-199 barwniki
E 200-299 konserwanty
E 300-399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E 400-499 emulgatory i zagęszczacze
E 500-599 regulatory PH i środki przeciwzbrylające
E 600-699 wzmacniające smak i aromaty
E 620-629 glutaminiany
E 700-799 antybiotyki
E 900-909 woski
E 910-919 glazury syntetyczne
E 950-969 sztuczne środki słodzące
E1400-1499 skrobie modyfikowane (zagęszczacze)
E1500-1525 sztuczne wzmacniacze smaku
Pełną listę dodatków E znajdziecie w osobnej zakładce.

Wpływ dodatków E na zdrowie.

Pomimo, iż według prawa dodatkowe substancje E są nieszkodliwe dla zdrowia, zdania lekarzy i dietetyków są w tej kwestii podzielone. Prawdę mówiąc każdy pokarm ma jakiś wpływ na organizm ludzki, tym bardziej gdy jest jedzony w nadmiarze. Poza tym metabolizmy ludzi się różnią i to co jedni mogą normalnie jeść u drugich może wywołać skutki chorobowe.
Dlatego też, o ile to możliwe, unikajmy potraw z długą listą E.
Część szkodliwych efektów ubocznych środków E jest już znana. Oto niektóre z nich:
  • alergia – uczulać może większość sztucznych barwników,
  • choroby tarczycy – np. E127 stosowany do barwienia sałatek owocowych I owoców konserwowanych z dodatkiem wiśni,
  • choroby przewodu pokarmowego – E220-230, E407, E210, E260, E509, E511, E525 itd,
  • choroba Alzheimera – E173, można go znaleźć w słodyczach, proszku do pieczenia i środkach emulgujących,
  • nowotwory – E 210-219, E239, E249, E250,
  • zaburzenia przemiany materii – E451,
  • zaburzenia trawienia – E951 (aspartam), E954 (sacharyna),
  • zakłócenia czynności skóry – E230-233.
I tak dalej, i tak dalej. Reasumując sprawdzajcie co jecie. CZYTAJCIE ETYKIETY!
  • Tag: konserwanty, barwniki, regulatory kwasowości, choroby, dodatkiE
  • Autor: Cyryl Seredyński

Dodaj swoją opinię:

comments powered by Disqus
REKLAMA