Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu detalicznego, muszą być oznaczone na skorupce numerami. Numer taki składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.
A-BB-CCDDEEFF
gdzie
A oznacza sposób hodowli kur
0 – jaja z produkcji ekologicznej
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 – jaja z chowu ściółkowego
3 – jaja z chowu klatkowego
BB kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL), w której zarejestrowany jest zakład.
Na oznaczenie zakładu (weterynaryjny numer identyfikacyjny) składają się:
CC kod województwa
DD kod powiatu
EE kod zakresu działalności
FF kod firmy w danym powiecie
Na opakowaniu powinna być również informacja o wielkości jajek
S - małe, o wadze poniżej 53g
M - średnie, o wadze 53g - 63g
L - duże, o wadze 63-73g
XL - bardzo duże, o wadze powyżej 73g
Kod sposobu chowu powinien być jak najniższy. Im mniejszy numer tym bardziej naturalne środowisko, w którym żyły kury - zdrowszy chów. W każdym z typów hodowli kury odżywiają się innym pokarmem, dlatego jajka różnią się smakiem i kolorem.
Wbrew pozorom mniejsze jajka wcale nie są gorsze. Najczęściej niewielkie rozmiary jajek oznaczają, że zostały one zniesione przez młode kury. Im mniejsze jajka tym skorupka może być grubsza - mniej pęka.