REKLAMA

Poradnik konsumenta

Makarony

  • Kategoria: Praktyczne informacje o produktach
  • Data: 28.02.2013 14:17

Parę przydatnych informacji o makaronach.

Ze względu na surowiec rozróżniamy makarony:

  • z mąki pszennej semoliny wyprodukowanej z pszenicy twardej durum (najlepsze makarony),
  • z mąki pszennej zwykłej z dodatkiem jaj. Znaczenie np. makaron 2-jajeczny - tyle jaj lub proszku jajecznego dodano na 1kg mąki,
  • z mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • makaron ryżowy,
  • makaron kukurydziany,
  • makaron sojowy,
  • makaron orkiszowy,
  • rzadko makaron jęczmienny.

Kilka praktycznych uwag.

Wybierajcie makarony z małą ilością barwników, chyba że makarony są barwione barwnikami naturalnymi (bardziej żółty nie oznacza, że ma więcej jaj).

Makaron z pszenicy durum jest mniej kaloryczny od makaronu jajecznego.

Makaron to składnica węglowodanów (ok. 70%masy), witamin z grupy B i witaminy PP.

Przestrzegać czas gotowania, jeżeli gotujecie makaron z mąki zwykłej lepiej gotować w dolnej granicy czasowej (jeżeli producent podaje 3-5 min. lepiej gotować 3min.), gdyż często się skleja.

Najczęściej makaron z semoliny nie wymaga hartowania zimną wodą, nie skleja się.


  • Tag: makaron
  • Autor: Cyryl Seredyński

Dodaj swoją opinię:

comments powered by Disqus
REKLAMA