REKLAMA

Poradnik konsumenta

Ryby

  • Kategoria: Praktyczne informacje o produktach
  • Data: 28.02.2013 14:21

Ryby pakowane i nie tylko - podstawowe informacje.

Co powinno znaleźć się na opakowaniu ryby?

Każdy producent musi podać:

  • nazwę ryby (polską i łacińską),
  • metodę produkcji (złowione w morzu, w wodach śródlądowych, z hodowli),
  • obszar połowu,
  • jeżeli jest glazurowana, zawartość % lodu.

Praktyczne uwagi:

1. Unikajcie ryb z glazurą 25-30%, gdyż:

  • zamiast całej ryby bywają tam kawałki,
  • przez grubą warstwę lodu nie poczujecie, czy ryba jest świeża,
  • po odjęciu wagi lodu może się okazać, że ryba z glazurą 5% jest tańsza, a w najgorszym wypadku w takiej samej cenie.

2. Kupując świeżą zwróćcie uwagę:

  • na oczy – nie mogą być matowe,
  • na skrzela - muszą mieć intensywny czerwony kolor,
  • pod lekkim naciskiem palca powinniście wyczuć sprężyste mięso – nie mogą zostać wgłębienia.

3. Nie wstydźcie się wąchać ryb!

4. Rozmrożonej ryby nie wolno zamrażać ponownie.


  • Tag: ryby, ryby mrożone
  • Autor: Aleksandra Seredyńska

Dodaj swoją opinię:

comments powered by Disqus
REKLAMA