Sok to napój, który jest zdolny do fermentacji, ale niesfermentowany.
Wytworzony ze świeżych owoców lub warzyw ewentualnie koncentratu z tychże z
dodatkiem wody.
Sok powinien mieć kolor, smak i zapach charakterystyczne dla owoców
(warzyw), z których został zrobiony. Zawartość owoców w dobrym soku powinna
wynosić 85-100%. Do soku, z wyłączeniem soku gruszkowego i winogronowego,
można dodać cukier albo inne, ściśle określone naturalnych substancje
słodzące, np. syrop glukozowy czy fruktozowy (max 150 g/l) lub kwasek
cytrynowy (max 3g/l), jednak nigdy razem.
Soki warzywne mogą być doprawiane cukrem lub miodem i/lub solą, ziołami oraz
kwasem cytrynowym.
Zabronione jest dodawanie sztucznych aromatów, barwników, a także
konserwantów - więc tekst "bez konserwantów" na opakowaniu soku nie jest
żadną "łaską".
Na etykiecie producent koniecznie musi podać informacje:
jeżeli zawartość cukru przekracza 15g/l,
ilość cukru,
czy sok wzbogacono witaminami (np. C, E, beta-karotenem) i minerałami
(np. wapń, potas, magnez),
z jakich owoców sok wyprodukowano,
czy ze świeżych owoców, czy z koncentratu,
zawartość owoców,
w przypadku użycia przez producenta większej ilości owoców czy też
warzyw na opakowaniu trzeba wymienić wszystkie w malejącej kolejności,
np. sok z jabłka, banana, truskawki. Jeżeli składników jest więcej niż
trzy, listę można zastąpić słowem "wieloowocowy" czy w przypadku warzyw
"wielowarzywny",
datę przydatności do spożycia,
sposób przechowywania.
Nektar
Nektar to rozcieńczony wodą sok z dodatkiem cukru lub substancji słodzących,
w tym słodzików lecz bez dodatku sztucznych barwników, aromatów ani
konserwantów. Nektary mogą być jednocześnie dosładzane i zakwaszane.
Zawartość cukru lub miodu - max 200 g/l. W przypadku nektarów “light”
stosowane są słodziki.
Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona i wynosi:
50% dla jabłek, gruszek, pomarańczy, brzoskwiń oraz ananasów,
40% dla jeżyn, malin, truskawek, czereśni, moreli,
35% dla wiśni, 30% dla śliwek, agrestu oraz żurawin,
nie mniej niż 25%. dla czarnej, białej i czerwonej po rzeczki,
cytryny, bananów, granatów, guawy, mango, papai.
Napój
Napoje mogą zawierać do 20 % soku owocowego, tzn. mogą
zawierać 20% lub wcale. Do napojów można dodawać wszystkie dodatki,
które są dopuszczalne do stosowania. Dlatego zanim wrzucicie do koszyka nie
sugerujcie się ładnym i mylącym opakowaniem, lecz dokładnie przeczytajcie
etykietę i zastanówcie się, czy o to Wam chodziło.
Uważajcie na triki stosowane przez producentów.
Duży napis surowca np. brzoskwinia sugerujący, że jest to sok, ale malutki
napis nektar lub napój mówi co innego.
Na niektórych opakowaniach soków winogronowych lub gruszkowych podana jest
informacja, że nie dodano cukru. Myślimy, że ten produkt jest lepszy od
innego, a to nie prawda, ponieważ do tych soków nie nie wolno dodawać cukru.
Często w sokach mieszanych jeden z owoców jest wyróżniony wielkością
czcionki lub dużym zdjęciem na opakowaniu. Konsument widzi tylko jeden z
owoców i jest przekonany, że kupuje sok jednoowocowy, podczas gdy jest on
wieloowocowy.
Bardzo często wprowadza nas w błąd szata graficzna opakowania. Obrazek
przedstawia wybrane owoce, które faktycznie występują często w dużo
mniejszym udziale niż inne zawarte w składzie soku. Przekonać się można o
tym dopiero czytając uważnie etykietę.
Informacja „bez dodatku cukru” musi zgodnie z obecnie obowiązującymi
przepisami być uzupełniona o „zawiera naturalnie występujące cukry”. Często
napis „bez dodatku cukru” jest bardzo widoczny, a informacja o naturalnie
występujących cukrach jest napisana małymi literami na bocznej stronie
opakowania.
Pamiętajmy, że soki i nektary naturalnie zawierają cukry, co
jest bardzo istotne, zwłaszcza dla osób będących na diecie bądź chorujących
na cukrzycę.
Tag: nektar, napój owocowy, sok owocowy, sok warzywny