Woda pitna - jej rodzaje i kilka przydatnych informacji.
Podział wody ze względu na stopień mineralizacji.
Wodę dzielimy na:
wody naturalne źródlane – mineralizacja do 500mg/l - dobre dla dzieci, do
gotowania, celów higienicznych, dla osób aktywnych fizycznie zalecane
raczej wody mineralne,
wody stołowe- uzyskuje się je poprzez wzbogacenie minerałami wód
źródlanych, można pić w dowolnych ilościach,
wody naturalne średnio zmineralizowane – 500-1500mg/l- dobre do celów
profilaktyczno- zdrowotnych, można pić w dowolnych ilościach,
wody naturalne wysoko zmineralizowane –1500 – 4000mg/l – raczej nie
należy podawać dzieciom,
wody lecznicze pow. 4000mg/l – pić po konsultacji z lekarzem.
Uwagi praktyczne.
Zalecane dzienne spożycie wody, razem z wodą zawartą w pokarmach, 1,5 –
2l dziennie, a w upalne dni nawet ponad 3 l. Woda uboga w minerały może je
wypłukiwać z organizmu.
Jeżeli nie lubicie wody kwaśnej, kupujcie wody o jak najmniejszej ilości
sodu Na+, najlepiej poniżej 5 mg/l.
Na etykiecie obowiązkowo musi być podany skład wody, ogólna mineralizacja
(np.zawartość składników mineralnych 650 mg/l) oraz źródło, z którego
pochodzi.
Najczęściej w ramach tej samej grupy, czyli np. wody źródlane cena nie ma
wpływu na jakość i odwrotnie. Różnice dochodzące nieraz do 300% wynikają z
marki producenta, kosztów reklamy, może lepszego i ładniejszego opakowania
czy kosztów transportu.