Poniżej znajduje się szczegółowy wykaz wszystkich dodatków do żywności oznaczonych międzynarodowym symbolem E. Pamiętajcie, że producenci często wykorzystują zamiennie numer i nazwę dodatku.
E100 - E199 - barwniki
E200 - E299 - środki konserwujące
E300 - E399 -przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E400 - E499 - emulgatory, stabilizatory i środki zagęszczające
E500 - E599 - regulatory pH i środki przeciwzbrylające (spulchniacze)
E600 - E699 - wzmacniacze smaku i zapachu
E700 - E799 - antybiotyki
E900 - E999 - środki słodzące, nabłyszczacze i inne
E1000 - E1299 - dodatki o różnym zastosowaniu
E1400 - E1500 - modyfikowane skrobie
E100 - E199 Barwniki |
||||
Numer |
Nazwa |
Funkcja |
Pochodzenie |
Możliwe skutki uboczne |
100 | Kurkuma | pomarańczowo- żółta barwa | naturalne, roślinne | spożywany w zbyt dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie żółci |
101 (i) | Ryboflawina | żółta barwa, witamina B2 | naturalne, roślinne | nieznane |
101 (ii) | Ryboflawiny-5'-fosforan | żółta barwa, witamina B2 | naturalne, roślinne | nieznane |
102 | Tartrazyna | żółta barwa, barwnik azowy | syntetyczne | może powodować alergie, działania uboczne: trudności w oddychaniu, wysypka, zaburzenia widzenia |
104 | Żółcień chinolinowa | zielono-żółta barwa | syntetyczne | może powodować alergie, u szczurów testowych zaobserwowano powstawanie nowotworów wątroby |
106 | Ryboflawiny-5-fosforan sodu | żółta barwa, witamina B2 | naturalne, roślinne | nieznane |
107 | Żółcień 2G | żółta barwa, barwnik azowy | syntetyczne | może powodować alergie, nadpobudliwość i astmy |
110 | Żółcień pomarańczowa S | żółta barwa, barwnik azowy | syntetyczne | moze powodować alergie, u zwierząt doświadczalnych przy dużych dawkach zaobserwowano powstawanie nowotworów nerek |
120 | Karmina, Koszelina | czerwona barwa | naturalne, zwierzęce | uważany za nieszkodliwy |
122 | Azorubina | czerwona barwa, barwnik azowy | syntetyczne | może powodować alergie |
123 | Amarant | czerwona barwa, barwnik azowy, dozwolony jedynie do dobarwiania win przeznaczonych na aperitify, alkoholi i ikry | syntetyczne | u zswierząt doświadczalnych zaobserwowano wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach |
124 | Pąs 4R | czerowna barwa, barwnik azowy | syntetyczne | może powodować alergie |
127 | Erytrozyna | czerwona barwa, dozwolony do stosowania jedynie do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych oraz sałatek owocowych z dodakiem wiśni | syntetyczne | może uwalniać jod i upośledzać funkcję tarczycy, u zwierząt laboratoryjnych zaobserwowano przypadki występowania zamian nowotworowych tarczycy. Odradza się spożywanie osobom z chorobami tarczycy |
128 | Czerwień 2G | czerwona barwa | syntetyczne | może powodować alergie |
129 | Czerwień Allura AC | czerwona barwa, barwnik azowy | syntetyczne | może powodować alergie |
131 | Błękit patentowy V | niebieska barwa | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
132 | Indygotyna | niebieska barwa | syntetyczne | szkodliwy przy dyżych dawkach połączenia z azotynem sodu (E250, E251), przy takim połączeniu u zwierząt laboratoryjnych powodował uszkodzenie materiału genetycznego |
133 | Błękit brylntowy FCF | niebieska barwa | syntetyczne | nieznane |
140 | Chlorofile | zielona barwa | naturalne, roślinne | uważane za nieszkodliwe |
141 | Chlorofili kompleksy miedziowe | zielona barwa | naturalne, roślinne | uważane za nieszkodliwe |
142 | Zieleń S | zielona barwa | syntetyczne | nieznane |
150a | Karmel naturalny | brązowa barwa, silnie barwiący, lekko słodzący | naturalne, roślinne | uważany za nieszkodliwy |
150b | Karmel siarczynowy | brązowa barwa | syntetyczne, wytwarzany na bazie roślinnej | uważany za nieszkodliwy |
150c | Karmel amoniakalny | brązowa barwa | syntetyczne, wytwarzany na bazie roślinnej | w testach na zwierzętach zaobserwowano przy dużych dawkach skurcze i obniżenie ilości limfocytów (białych krwinek krwi) |
150d | Karmel amoniakalno - siarczynowy | brązowa barwa | syntetyczne, wytwarzany na bazie roślinnej | może zawierać toksyczne związki, które podczas testów na zwierzętach w dużych ilościach powodowały u nich zmiany w obrazie krwi i wywoływały skurcze mięśni |
151 | Czerń brylantowa BN | czarna barwa, barwnik azowy | syntetyczne | może powodować alergię |
153 | Węgiel | czarna barwa | naturalne, roślinne | uważany za nieszkodliwy |
154 | Brąz FK | brązowa barwa, barwnik azowy, dozwolony do stosowania jedynie przy produkcji wędzonych śledzi z Anglii i Norwegii | syntetyczne, produkowany przez połączenie sześciu różnych barwników azowych | może powodować alergię |
155 | Brąz HT | brązowa barwa, barwnik azowy | syntetyczne | moze powodować alergie |
160a | Alfa-, Beta- i Gamma- karoten | pomarańczowo- żółta barwa, mogą być w organizmie przekształcane na witaminę A | naturalne, z surowców roślinnych | spożywane w nadmiarze mogą powodować żółtawe zabarwienie skóry, uważane za nieszkodliwe |
160b | Annatto, Biksyna, Norbiksyna | żółta barwa | naturalne, roślinne | nieznane |
160c | Kapsantyna, Kapsorubina (Ekstrakt z papryki) | pomarańczowa barwa | naturalne, roślinne | uważany za nieszkodliwy |
160d | Likopen (ekstrakt z pomidorów) | czerwona barwa | naturalne, roślinne, częściowo otrzymywany syntetycznie | uważany za nieszkodliwy |
160e | Beta-apo-8'-karotenal (C30) | pomarańczowo- żółta barwa | syntetyczne | nieznane |
160f | Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-ekarotenowego | pomarańczowo- żółta barwa | syntetyczne, identyczny z naturalnym | nieznane |
161a | Flawoksantyna | żółta barwa | naturalne, roślinne | nieznane |
161b | Luteina | żółta barwa | naturalne, roślinne | nieznane |
161c | Kryptoksantyna | żółta barwa, posiada pewne właściwości witaminy A | naturalne, roślinne | nieznane |
161d | Rubiksantyna | żółta barwa | naturalne, roślinne | nieznane |
161e | Wioloksantyna | żółta barwa | naturalne, roślinne | nieznane |
161f | Rodoksantyna | żółta barwa | naturalne, roślinne | nieznane |
161g | Kantaksantyna | pomarańczowo - czerwona barwa, dozwolony do stosowania jedynie w kiełbasie sztrasburskiej | syntetyczne wyprodukowane z karotenu lub naturalne, ziwrzęce lub roślinne, otrzymywane z grzybów i piór flamingów | stosowany w tabletkach do opalania (powodował zabarwienie skóry) odkładach się w warstwach skóry i dlatego został zakazany do użytku w tym celu. Odradza się częste spożywanie. |
161h | Cytranaksantyna | żółta barwa | naturalne, roślinne | nieznane |
162 | Ekstrakt buraczany, Czerwień buraczana, Betanina | czerwona barwa | naturalne, roślinne | uważany za nieszkodliwy |
163 | Antocyjany | od jasnoróżowej do ciemnoniebieskiej barwy | naturalne, roślinne | uważany za nieszkodliwy |
170 | Węglany wapnia | biała barwa | naturalne, mineralne | uważany za nieszkodliwy |
171 | Dwutlenek tytanu | biała barwa | syntetyczny, mineralny | uważany za nieszkodliwy |
172 | Tlenki i wodorotlenki żelaza | żółta, czerwono- brązowa lub czarna barwa | syntetyczne, mineralne | uważane za nieszkodliwe |
173 | Aluminium | metaliczna srebrno- szara barwa, stosowany w polewach i słodyczach do dekoracji ciast | syntetyczne, mineralne | podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Azheimera, może być również szkodliwy dla osób z chorobami nerek - nerki mogą nie wydalać aluminium. |
174 | Srebro | metaliczna srebrna barwa, dozwolony jedynie w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów | naturalne, mineralne | może odkładać się w tkankach, oraz powodować zatrucia już przy spożyciu kilku gram, wydziela się z organizmu bardzo powoli wraz z moczem. |
175 | Złoto | metaliczna barwa, dozwolony jedynie do dekoracji słodyczy i do likierów | naturalne, mineralne | może powodować zaburzenia w obrazie krwi |
180 | Czerwień litolowa BK | czerwona barwa, barwnik azowy | syntetyczne | może powodować alergie |
181 | Taniny | żółto- biała barwa, nadaje smak i zapach | naturalne, roślinne lub syntetyczne | w dużym stężeniu może powodować problemy żołądkowe i/lub ucisk tętnic |
E200 - E299 Środki konserwujące |
||||
Numer |
Nazwa |
Funkcja |
Pochodzenie |
Możliwe skutki uboczne |
200 | Kwas sorbinowy (sorbowy) | środek konserwujący, ma lekko kwaśny smak | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
201 | Sorbinian sodu | środek konserwujący | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
202 | Sorbinian potasu | środek konserwujący | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
203 | Sorbianian wapnia | środek konserwujący | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
210 | Kwas benzoesowy | środek konserwujący, może zmieniać smak produktów | syntetyczne | może powodować alergie i/lub nasilać obiawy astmy |
211 | Benzoesan sodu | środek konserwujący | syntetyczne | może powodować alerigie |
212 | Benzoesan potasu | środek konserwujący | syntetyczne | może powodować alerigie |
213 | Benzoesan wapnia | środek konserwujący | syntetyczne | może powodować alergie |
214 | Para-hydroksybenzoesan etylu | środek konserwujący, może powodoważ zaminy smaku | syntetyczne | może powodować alergie, u zwierząt doświadczalny zauważono jego działanie odurzające, rozszerzające naczynia krwionośne oraz wywołyjące skurcze mięśni. |
215 | Sól sodowa para-hydroksybenzoesany etylu | środek konserwujący | syntetyczne | patrz 214 |
216 | Para-hydroksybenzoesan propylu | środek konserwujący | syntetyczne | patrz 214 |
217 | Sól sodowa E216 | środek konserwujący | syntetyczne | patrz 214 |
218 | Para-hydroksybenzoesan metylu | środek konserwujący | syntetyczne | patrz 214 |
219 | Sól sodowa E218 | środek konserwujący | syntetyczne | patrz 214 |
220 | Dwutlenek siarki/ bezwodnik kwasu siarkowego | środek konserwujący, przeciwutleniacz | syntetyczne | powoduje straty witaminy B1 w produktach spożywczych, może powodować bóle głowy i nudności, a u astmatyków tzw. astmę siarczynową. |
221 | Siarczan sodu | środek konserwujący | syntetyczne | patrz 220 |
222 | Wodorosiarczan sodu | środek konserwujący, środek bielący | syntetyczne | patrz 220 |
223 | Dwusiarczan sodu (pirosiarczan sodu) | środek konserwujący, przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 220 |
224 | Dwusiarczan potasu (pirosiarczan potasu) | środek konserwujący, przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 220 |
225 | Siarczan potasu | środek konserwujący, środek bielący w produkcji cukru | syntetyczne | może powodować obniżenie zawartości witamin w produktach spożywczych, uznany za nieszkodliwy dla organizmu |
226 | Siarczan wapnia | środek konserwujący, przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 220 |
227 | Wodorosiarczan wapnia | środek konserwujący, przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 220 |
228 | Wodorosiarczan potasu | środek konserwujący, przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 220 |
230 | Bifenyl (difenyl) | środek konserwujący, wykorzystywany do dezynfekcji pojemników oraz impregnacji opakowań, w które zawijane są owoce cytrusowe, właściwości grzybobójcze | syntetyczne | może wnikać w skórkę owoców cytrusowych, przez co może wywołać alergie zarówno po spożyciu, jak i alergię kontaktową u osób które mają styczność z dużą ilością owoców cytrusowych np. w transporcie |
231 | 2-hydroksydifenyl (orto-fenylofenol) | środek konserwujący, właściwości grzybobójcze, używnay do dezynfekcji oraz impregnacji opakowań na owoce cytrusowe, jabłka i gruszki | syntetyczne | patrz 230, analogicznie dla jabłek i gruszek |
232 | Orto-fenylofenolan sodu | środek konserwujący, właściwości grzybobójcze, używnay do dezynfekcji oraz impregnacji opakowań na owoce cytrusowe, jabłka i gruszki | syntetyczne | patrz 230, analogicznie dla jabłek i gruszek |
233 | Tiabendazol | środek konserwujący, przeciwdziała rozwojowi grzybów na powierzchni owoców | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
234 | Niazyna | środek konserwujący, antybiotyk | syntetyczne | przy z byt częstym spożywaniu może utracić swoje właściwości lecznicze, uodpornione bakterie są bardzo trudne do zwalczenia |
235 | Natamycyna | środek konserwujący, atnybiotyk | syntetyczne | patrz 234 |
236 | Kwas mrówkowy | środek konserwujący | naturalne | wysokie stężenie ma właściwości moczopędne |
237 | Mrówczan sodu | środek konserwujący | naturalne | wysokie stężenie ma właściwości moczopędne |
238 | Mrówczan wapnia | środek konserwujący | naturalne | wysokie stężenie ma właściwości moczopędne |
239 | Hexametylenoczteroamina | środek konserwujący | syntetyczne | może wywoływać alergie |
240 | Aldehyd mrówkowy (formaldehyd) | środek konserwujący | syntetyczne | nieznane |
242 | Dwuwęglan dimetylu | środek konserwujący | syntetyczne | nieznane |
249 | Azotyn potasu | środek konserwujący | syntetyczne | patrz 250 |
250 | Azotyn sodu | środek konserwujący, stabilizator barwy | syntetyczne | w dużych ilościach powoduje utrudnienia w transporcie tlenu przez krew w organizmie, szczególnie niebespieczne dla niemowląt, może powodować rozwój komórek rakowych |
251 | Azotyn sodu | środek konserwujący | syntetyczne | patrz 250 |
252 | Azotyn potasu | środek konserwujący | syntetyczne | patrz 250 |
260 | Kwas octowy | środek konserwujący, kwaśny smak | syntetyczne lub naturalne | uważany za nieszkodliwy |
261 | Octan potasu | środek konserwujący, regulator kwasowości | naturalne, roślinne lub syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
262 | Dioctan sodu (octan sodu) | środek konserwujący, regulator kwasowości | naturalne roślinne lub syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
263 | Ostan wapnia | środek konserwujący, regulator kwasowości | naturalne roślinne lub syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
270 | Kwas mlekowy | regulator kwasowości, przeciwutleniacz, środek konserwujący | syntetyczne | u noworodków może powodować zaburzenia przemiany materii, jeśli układ trawienny nie jest do końca rowinięty. dotyczy to form D(-) oraz DL kwasu mlekowego, forma L(+) jest bezpieczna. uważany za nieszkodliwy |
280 | Kwas propionowy | środek konserwujący, może zmieniać smak i zapach potraw | syntetyczne | nieznane |
281 | Propionian sodu | środek konserwujący | syntetyczne | nieznane |
282 | Propionian wapnia | środek konserwujący | syntetyczne | nieznane |
283 | Propionian potasu | środek konserwujący | syntetyczne | nieznane |
284 | Kwas borowy | regulator kwasowości | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
285 | Tetraboran sodu | regulator kwasowości | syntetyczne lub naturalne | nieznane |
290 | Dwutlenek węgla | gaz wykorzystywany głównie do pakowania żywności | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
296 | Kwas jabłkowy | regulator kwasowości, nadaje kwaśny smak | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
297 | Kwas fumarowy | regulator kwasowości | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
E300 - E399 Przeciwutleniacze | ||||
Numer | Nazwa | Funkcja | Pochodzenie | Możliwe skutki uboczne |
300 | Kwas askorbinowy, witamina C | przeciwutleniacz, stabilizator barwy, składnik wzmacniający | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
301 | Askorbinian sodu | przeciwutleniacz | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
302 | Askorbinian wapnia | przeciwutleniacz | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
303 | Askorbinian potasu | przeciwutleniacz | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
304 | Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (i) Palmitynian askorbinowy (ii) stearynian askorbinowy |
przeciwutleniacz | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
306 | Ekstrakt naturalny tokoferolu (Witamina E) | przeciwutleniacz | naturalne, roślinne | uważany za nieszkodliwy |
307 |
Alfa-tokoferol |
przeciwutleniacz, substancja wzbogacajaca | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
308 |
Gamma-tokoferol |
przeciwutleniacz | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
309 |
Delta-tokoferol |
przeciwutleniacz | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
310 | Galusan propylu | przeciwutleniacz | syntetyczne | może wywoływać alergie, podejrzewa się, że utrudnia wchłanianie żelaza |
311 | Galusan oktylu | przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 310 |
312 | Galusan dodecylu | przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 310 |
315 | Kwas estrobowy (kwas izo-askorbinowy) | przeciwutleniacz, stabilizator barwy | syntetyczne | nieznane |
316 | Erytroban sodu (izoaskorbinian sodu) | przeciwutleniacz, stabilizator barwy | syntetyczne | nieznane |
317 | Kwas erytrobinowy | przeciwutleniacz | ||
318 | Erytrobin sodu | przeciwutleniacz | ||
319 | Butylo hydrochinon | przeciwutleniacz | syntetyczne | nieznane |
320 | Butylohydroksyanizol (BHA) | przeciwutleniacz | syntetyczne | przy spożyciu dużej dawki może powodować zaburzenia pracy wątroby, u zwierząt doświadczalnych stwoerdzono powstawanie wrzodów dwunastnicy, może wywoływać alergie |
321 | Butylohydroksytoluen (BHT) | przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 320 |
322 | Lecytyna | emulgator, przeciwutleniacz | naturalne, z olejów: sojowego, słonecznikowego i rzepakowego | uważany za nieszkodliwy |
325 | Mleczan sodowy | przeciwutleniacz, regulator kwasowości, konserwant, substancja wzmacniająca smak | syntetyczne | patrz 270 |
326 | Mleczan potasowy | przeciwutleniacz, regulator kwasowości | syntetyczne | patrz 270 |
327 | Mleczan wapniowy | przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 270 |
329 | Mleczan magnezowy | przeciwutleniacz | syntetyczne | patrz 270 |
330 | Kwas cytrynowy | przeciwutleniacz, regulator kwasowości | otrzymany na drodze fermentacji pleśniowej | uważany za nieszkodliwy |
331 | Cytryniany sodu | przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
332 | Cytryniany potasu | przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
333 | Cytryniany wapnia | przeciwutleniacz, reguklator kwasowości, zagęstnik | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
334 | Kwas winowy (L(+) i L(-)) | przeciwutleniacz, regulator kwasowości, synergent | naturalne, roślinne | upośledza wchłanianie wapnia |
335 | Winiany sodu | przeciwutleniacz, regulator kwasowości | naturalne, roślinne | w dużych dawkach działają przeczyszczająco, upośledzają wchłanianie wapnia |
336 | Winiany potasu | przeciwutleniacz, regulator kwasowości | naturalne, roślinne | działają przeczyszczająco |
337 | Winian sodowo- potasowy | przeciwutleniacz, regulator kwasowości | naturalne, roślinne | działa przeczyszczająco |
338 | Kwas fosforowy | regulator kwasowości, przeciwutleniacz | naturalne, mineralne | w dużej dawce upośledza wchłanianie wapnia, magnezu oraz żelaza, może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia |
339 | Fosforany sodu | regulator kwasowości, przeciwutleniacz, emulgator, stabilizator, wspomaga wiązanie wody | naturalne, mineralne | nadmierne spożycie może zakłócić przyswajanie innych substancji mieneralnych |
340 | Fosforany potasu | przeciwutleniacz, regulatory kwasowości, emulgatory | naturalne, mineralne | patrz 339 |
341 | Fosforany wapnia | zagęstnik, środek spulchniający, regulator kwasowości, topnik, dodatek przeciwzbrylający | naturalne | patrz 339 |
343 | Fosforany magnezu | przeciwutleniacz, środek spulchniający, emulgator, środek przeciwzbrylający | naturalne, mienralne | patrz 339 |
350 | Jabłczan sodu | regulator kwasowości | syntetyczne | uznany za nieszkodliwy |
351 | Jabłczan potasu | regulator kwasowości | syntetyczne | uznany za nieszkodliwy |
352 | Jabłczan wapnia | regulator kwasowości | syntetyczne | uznany za nieszkodliwy |
353 | Kwas metawinowy (kwas diwinowy) | emulgator, stabilizator, regulator kwasowości | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
354 | Winian wapnia | regulator kwasowości i stabilizator | syntetyczne | może upośledzać wchłanianie wapnia |
355 | Kwas adypinowy | regulator kwasowości, substancja wzmacniająca smak | syntetyczne | nieznane |
356 | Adypinian sodu | regulator kwasowości, substancja wzmacniająca smak, nadaje słonawy smak | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
357 | Adypinian potasu | regulator kwasowości, sybstancja wzmacniająca smak | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
363 | Kwas bursztynowy | regulator kwasowości | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
365 | Fumaran sodu | regulator kwasowości | syntetyczne | nieznane |
366 | Fumaran potasu | regulator kwasowości | syntetyczne | nieznane |
367 | Fumaran wapnia | regulator kwasowości | syntetyczne | nieznane |
370 | I,4-Heptonolakton | regulator kwasowości, dodatek smakowy | syntetyczne | nieznane |
375 | Kwas nikotynowy (Niacyna, witamina B3) | utrwalacz barwy, przeciwutleniacz | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
380 | Cytrynian triamonu | regulator kwasowości | syntetyczne | nieznane |
381 | Amonocytrynian żelaza | regulator kwasowości, środek przeciwzbrylajacy | syntetyczne | nieznane |
385 | Sól wapniowo- disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA (EDTA wapniowo- disodowy) | przeciwutleniacz | syntetyczne | może powodować poważne zaburzenia w przemianie materii, zabronione spożywanie przez dzieci do lat 2 |
E400 - E499 Emulgatory i środki zagęszczające |
||||
Numer |
Nazwa |
Funkcja |
Pochodzenie |
Możliwe skutki uboczne |
400 | Kwas alginowy | środek zagęszczający, żelujący | naturalne, roślinne | może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych |
401 | Alginian sodu | środek zagęszczający, żelujący | naturalne, roślinne | patrz 400 |
402 | Alginian potasu | środek zagęszczający | naturalne, roślinne | patrz 400 |
403 | Alginian amonu | środek zagęszczający | naturalne, roślinne | patrz 400 |
404 | Alginian wapnia | środek zagęszczający | naturalne, roślinne | patrz 400 |
405 | Alginian propylenowo- glikolowy | środek zagęszczający, emulgator, stabilizator piany | naturalne, roślinne | może powodować alergie |
406 | Agar | środek zagęszczający, żelujący | naturalne, roślinne | ogranicza wchłanianie minerałów, w dużych dawkach może działać przeczyszczająco |
407 | Karagen | środek zagęszczający, żelujący | naturalne, roślinne | może ograniczać wchłanianie minerałów oraz działać przeczyszczająco |
408 | Furcelleran | środek zagęszczający, stabilizator, emulgator | naturalne, roślinne | w dużych ilościach może powodować wzdęcia |
410 | Mączka chleba świętojańskiego | środek zagęszczający, żelujący | naturalne, roślinne | może powodować alergie |
411 | Mączka z tamaryszku | środek zagęszczający | naturalne, roślinne | w dużych ilościach może powodować wzdęcia |
412 | Guma guar | środek zagęszczający, stabilizator | naturalne, roślinne | może powodować alergie |
413 | Tragakanta | środek zagęszczający | naturalne, roślinne | w dużych dawkach może działać przeczyszczająco |
414 | Guma arabska | środek zagęszczający, stabilizator, emulgator | naturalne, roślinne | może powodować alergie |
415 | Guma ksantanowa | środek zagęszczający, stabilizator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
416 | Guma karaya | środek zagęszczający, stabilizator | naturalne, roślinne | może upośledzać wchłanianie minerałów, działać przeczyszczająco |
417 | Guma Tara | środek zagęszczający, stabilizator | naturalne, roślinne | może powodować alergie |
418 | Guma gellan | środek zagęszczający, żelujący, stabilizator | syntetyczne | działanie przeczyszczające |
420 | Sorbitol | substancja słodząca, teksturotwórcza | syntetyczne | może powodować biegunki, u zwierząt dośwaidczalnych zaobserwowano tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek |
421 | Mannitol | substancja słodząca, przeciwzbrylająca | syntetyczne | może powodować biegunki |
422 | Glicerol | substancja utrzymująca wilgoć | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
430 | Stearynian pilixyetylenu (8) | emulgator | syntetyczne | nieznane |
431 | Stearynian polixyetylenu (40) | emulgator | syntetyczne | nieznane |
432 |
Monolaurynian Epolioksyetylenosorbitolu |
emulgator | syntetyczne | może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu |
433 | Monooleinian Epolioksyetylenosorbitolu | emulgator | syntetyczne | może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu |
434 | Monopalmitynian Epolioksyetylenosorbitolu | emulgator | syntetyczne | może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu |
435 | Monostearynian Epolioksyetylenosorbitolu | emulgator | syntetyczne | może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu |
436 | Tristearynian Epolioksyetylenosorbitolu | emulgator | syntetyczne | może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu |
440 | Pektyna | środek zagęszczający, żelujący | naturalne, roślinne lub syntetyczne | uważane za nieszkodliwe |
441 | Żelatyna | środek zagęszczający, żelujący | naturalne, zwierzęce | uważana za nieszkodliwą |
442 | Fosfatydy amonu | emulgator | syntetyczne | może prowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu |
444 | Octan izomaślanu sacharozy | emulgator, stabilizator, stosowany jedynie do aromatyzowanych, bezalkoholowych napojów | syntetyczne | nieznane |
445 | Estry glicerolu i żywicy roślinnej | emulgator, stabilizator | syntetyczne | nieznane |
450 | Difosforany | emulgator, regulator kwasowości, stabilizator | syntetyczne | spożywane w dużych ilościach mogą pogarszac wchłanianie niektórych minerałów, oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia |
451 | Trifosforany | emulgator, regulator kwasowości, stabilizator | syntetyczne | spożywane w dużych ilościach mogą pogarszac wchłanianie niektórych minerałów, oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia |
452 | Polifosforany | emulgator, stabilizator | syntetyczne | patrz 451 |
460 | Celuloza | środek zagęszczający, emulgator, stabilizator, sybstancja wypełniająca | naturalne, roślinne | wzmaga trawienie, uważany za nieszkodliwy |
461 | Metyloceluloza | środek zagęszczający, stabilizator | naturalne, roślinne | patrz 460 |
462 | Etyloceluloza | środek zagęszczający, wypełniacz, środek przeciwzbrylający, emulgator, błonnik pokarmowy | naturalne, roślinne | nadmierna ilość może powodować biegunkę |
463 | Hydroksypropyloceluloza | środek zagęszczający, stabilizator | naturalne, roślinne | patrz 460 |
464 | Hydroksypropylometyloceluloza | środek zagęszczający, stabilizator | naturalne, roślinne | patrz 460 |
465 | Etylometyloceluloza | środek zagęszczający, stabilizator | naturalne | patrz 460 |
466 | Karboksymetyloceluloza | środek zagęszczający, stabilizator | naturalne | patrz 460 |
470 | Sole sodowe, potasowe lub wapniowe kwasów tłuszczowych | emulgator, substancja przeciwzbrylająca, stabilizator | naturalne | uważane za nieszkodliwe |
471 | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | emulgator | naturalne | uważane za nieszkodliwe |
472 | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasami | emulgator, dopowiada za "nadmuchane" bułki | syntetyczne | uważane za nieszkodliwe |
473 | Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych | emulgator | syntetyczne | uważane za nieszkodliwe |
474 | Sacharoglicerydy | emulgator, stabilizator | syntetyczne | uważane za nieszkodliwe |
475 | Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu | emulgaotr, stabilizator | syntetyczne | uważane za nieszkodliwe |
476 | Polirycynoleinian poliglicerolu | emulgator, stabilizator | syntetyczne | u zwierząt eksperymentalnych zauważono powiększenie wątroby i nerek |
477 | Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego | emulgator | syntetyczne | nieznane |
478 | Mieszanina glicerolu oraz kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowym i glikolu propylenowego | emulgator, stabilizator | syntetyczne | nieznane |
479 | Zestryfikowany olej sojowy | emulgator | syntetyczne | nieznane |
480 | Dioktylosulfobursztynian sodowy | emulgator | suntetyczne | może działać jak środek przyczyszczający |
481 | Stearoilomleczan sodu | emulgator, stabilizator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
482 | Stearoilomleczan wapnia | emulgator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
483 | Winian stearylu | emulgator, stabilizator | syntetyczne | nieznane |
484 | Cytrynian stearylu | emulgator, stabilizator | syntetyczne | nieznane |
485 | patrz 441 | |||
490 | Glikol propylenowy | rozpuszczalnik | syntetyczne | w nadmiernych ilościach może wywołać egzemę |
491 | Monostearynian sorbitolu | emulgator, stabilizator | syntetyczne | przty dużych dawkach u zwierząt laboratoryjnych zaobserwowano uszkodzenia organów wewnętrznych, biegunki i kamienie moczowe w pęcherzu |
492 | Tristearynian sorbitolu | emulgator | syntetyczne | patrz 491 |
493 | Monolaurynian sorbitolu | emulgator | syntetyczne | patrz 491 |
494 | Monooleinian sorbitolu | emulgator | syntetyczne | patrz 491 |
495 | Monopalmitynian sorbitolu | emulgator | syntetyczne | patrz 491 |
E500 - E599 Regulatory kwasowośći, sybstancje przeciwzbrylające i inne |
||||
Numer |
Nazwa |
Funcja |
Pochodzenie |
Możliwe skutki uboczne |
500 | Węglan sodu | regulator kwasowości | syntetyczne | przedawkowanie może powodować uszkodzenia nerek oraz nadmierne wydzielanie soku żołądkowego |
501 | Węglan potasu | regulator kwasowości | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
503 | Węglan amonu | regulator kwasowości | syntetyczne | w nadmiarze może powodować zakwaszenie krwi |
504 | Węglan magnezu | regulator kwasowości, substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
505 | Węglan żelaza | regulator kwasowości, dodatek wzbogacający żelazem | naturalne, mineralne | uważany za nieszkodliwy |
507 | Kwas chlorowodorowy (solny) | regulator kwasowości | syntetyczne | skoncentrowany kwas może powodować uszkodzenia tkanek, w żywności występuje w dawkach nieszkodliwych |
508 | Chlorek potasu | zamiennik soli | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
509 | Chlorek wapnia | sekwestrant, substancja stabilizująca | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
510 | Chlorek amony | pożywka dla drożdży, dodatek smakowy | naturalne | nieznane |
511 | Chlorek magnezu | stabilizator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
512 | Chlorek cyny | stabilizator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
513 | Kwas siarkowy | regulator kwasowości | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
514 | Siarczan sodu | regulator kwasowości, stabilizator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
515 | Siarczan potasu | zamiennik soli | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
516 | Siarczan wapnia | regulator kwasowości | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
517 | Siarczan amonu | stabilizator | syntetyczne | może powodować dolegliwości żołądkowo- jelitowe |
518 | Siarczan magnezu | suplement żywieniowy | naturalne, mienralne | działanie przeczyszczające |
520 | Siarczan glinu | środek filtracyjny | syntetyczne | może powodować alergie |
521 | Siarczan sodowo- glinowy | regulator kwasowości | syntetyczne | może powodować alergie |
523 | Siarczan amonowo- glinowy | stabilizator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
524 | Wodorotlenek sodu | regulator kwasowości, rozpuszcalnik barwników | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
525 | Wodorotlenek potasu | regulator kwasowości | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
526 | Wodorotlenek wapnia | sybstancja wiążąca (teksturotwórcza) | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
527 | Wodorotlenek amonu | regulator kwasowości | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
528 | Wodorotlenek magnezu | regulator kwasowości | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
529 | Tlenek wapnia | regulator kwasowości | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
530 | Tlenek magnezu | regulator kwasowości, substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
535 | Żelazocyjanek sodu | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
536 | Żelazocyjanek wapnia | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
537 | Żelazocyjanek manganu | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
538 | Żelazocyjanek wapnia | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
540 | Difosforan dwuwapniowy | substancja spulchniająca | syntetyczne | nieznane |
541 | Fosforan glinowo- sodowy | substancja spulchniająca | syntetyczne | nieznane |
542 | Fosforan kostny | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | nieznane |
543 | Polifosforan sodowo- wapniowy | emulgator | syntetyczne | nieznane |
544 | Polifosforan wapnia | emulgator | syntetyczne | nieznane |
545 | Polifosforan amonu | emulgator | syntetyczne | nieznane |
546 | Polifosforan magnezu | emulgator | syntetyczne | nieznane |
550 | Krzemian sodu | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | nieznane |
551 | Dwutlenek krzemu | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
552 | Krzemian wapnia | substancja przeciwzbrylająca | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
553 | Krzemian magnezu | substancja przeciwzbrylająca | naturalne | spożywany w zbyt dużych ilościach może powodować uszkodzenie nerek |
554 | Krzemian sodowo- glinowy | substancja przeciwzbrylająca | naturalne | prowadzi do chorób spowodowanych odkładaniem się glinu w organizmie, przypuszcza się, iż glin jest jednym z czynników odpowiadających za wywoływanie choroby Alzheimera, szkodliwe dla osób z chorpbami nerek |
555 | Krzemian potasowo- glinowy | substancja przeciwzbrylająca | naturalne | patrz 554 |
556 | Krzemian wapniowo- glinowy | substancja przeciwzbrylająca | naturalne | patrz 554 |
557 | Krzemian cynku | substancja przeciwzbrylająca | naturalne | nieznane |
558 | Bentonit | substancja klarująca | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
559 | Kaolim (krzemian glinu) | substancja przeciwzbrylająca, klarująca | naturalne | patrz 554 |
570 | Kwas stearynowy | emulgatory | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
571 | Stearynian amony | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | nieznane |
572 | Stearynian magnezu | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | nieznane |
573 | Stearynian glinu | substancja przeciwzbrylająca | syntetyczne | nieznane |
574 | Kwas glukonowy | sekwestrant | syntetyczne | nieznane |
575 | Lakton kwasu glukonowego | regulator kwasowości i dodatek smakowy | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
576 | Glukonian sodu | sekwestrant | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
577 | Glukonian potasu | regulator kwasowości, stabilizator | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
578 | Glukonian wapnia | sekwestrant, stabilizator | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
579 | Glukonian żelaza | stabilizator, emulgator | syntetyczne | nieznane |
585 | Mleczan żelaza | stabilizator, emulgator | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
E600 - E699 Wzmacniacze smaku |
||||
Numer |
Nazwa |
Funkcja |
Pochodzenie |
Możliwe skutki uboczne |
620 | Kwas glutaminowy | wzmacniacz smaku | syntetyczne | u osób wrażliwych: bóle głowy, sztywnienie karku, duszności, przyspieszone bicie serca, pocenie, biegunka, w niektórych środowiskach naukowych przypuszcza się również, iż kwas glutaminowy i jego pochodne mają właściwości uzależniające, powodujące nadmierny apetyt i nienasycenie, jak również możliwe oddziaływanie na układ nerwowy |
621 | Glutaminian sodu | wzmacniacz smaku | syntetyczne | patrz 620 |
622 | Glutaminian potasu | wzmacniacz smaku | syntetyczne | patrz 620 |
623 | Dwuglutaminian wapnia | wzmacniacz smaku | syntetyczne | patrz 620 |
624 | Glutaminian monoamonowy | wzmacniacz smaku | syntetyczne | patrz 620 |
625 | Dwuglutaminian magnezu | wzmacniacz smaku | syntetyczne | patrz 620 |
626 | Kwas guanylowy | wzmacniacz smaku | syntetyczne | nieznane |
627 | Guanylan disodowy | wzmacniacz smaku, posiada 10-20krotnie silniejsze działanie jako polepszacz od kwasu glutaminowego (E620) | syntetyczne | nieznane, zbyt mało badań |
628 | Guanylan dipotasowy | wzmacniacz smaku | syntetyczne | nieznane |
629 | Guanylan wapniowy | wzmacniacz smaku | syntetyczne | nieznane |
630 | Kwas inozynowy | wzmacniacz smaku | naturalne | nieznane |
631 | Inozynian dwusodowy | wzmacniacz smaku, posiada 10-20krotnie silniejsze działanie jako polepszacz od kwasu glutaminowego (E620) | naturalne | nieznane, zbyt mało badań |
632 | Inozynian dwupotasowy | wzmacniacz smaku | naturalne | nieznane |
633 | Inozynian wapniowy | wzmacniacz smaku | naturalne | nieznane |
634 | Rybonukleotydy wapnia | wzmacniacz smaku | naturalne | nieznane |
635 | Rybonukleotydy dwusodowe | wzmacniacz smaku | naturalne | nieznane |
636 | Maltol | wzmacniacz smaku | naturalne | nieznane |
637 | Etylmaltol | wzmacniacz smaku | syntetyczne | nieznane |
640 | Glicyna i jej sól sodowa | składnik odżywczy, intensyfikuje smak słodki | syntetyczne | uważane za nieszkodliwe |
E700 - E799 Antybiotyki |
||||
Numer |
Nazwa |
Funkcja |
Pochodzenie |
Możliwe skutki uboczne |
710 | Spiramycyny | antybiotyk, dozwolony tylko za specjalną zgodą | naturalne | nieznane |
713 | Tylozyna | antybiotyk, dozwolony tylko za specjalną zgodą | naturalne | nieznane |
E900 - E999 Środki słodzące, nabłyszczacze i inne |
||||
Numer |
Nazwa |
Funkcja |
Pochodzenie |
Możliwe skutki uboczne |
900 | Dimetylopolisiloksan | środek przeciwpieniący | syntetyczne | nieznane |
901 | Wosk pszczeli | jadalne powłoki, nabłyszczacz | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
902 | Wosk candelilla | jadalne powłoki, nabłyszczacz | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
903 | Wosk carnauba | jadalne powłoki, nabłyszczacz | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
904 | Szelak | jadalne powłoki, nabłyszczacz | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
905 | Parafina, Wazelina | jadalne powłoki, nabłyszczacz | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
906 | Żywica benzoesowa | jadalne powłoki, nadaje smak, nabłyszczacz | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
907 | Wosk krystaliczny | jadalne powłoki | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
908 | Wosk z otrąb ryżowych | jadalne powłoki | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
912 | Ester kwasu montanowego | jadalne powłoki, środek nabłyszczający | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
913 | Lanolina | jadalne powłoki, nabłyszczacz | naturalne, zwierzęce | uważany za nieszkodliwy |
915 | Estry Kolofanu | stabilizator, nadaje smak | syntetyczne | nieznane |
920 | Cysteina | polepszacz chleba | naturalne | nieznane |
921 | Cystyny | polepszacz chleba | naturalne | nieznane |
922 | Nadsiarczek potasu | polepszacz chleba | ||
923 | Nadsiarczek amonu | polepszacz chleba | ||
924 | Bromian potasu | środek bielący mąkę | syntetyczne | nieznane |
925 | Chlor | środek bielący mąkę | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
926 | Dwutlenek chloru | środek bielący, konserwant | syntetyczne | uważany za nieszkodliwy |
927a | Azodikarbonamid | polepszacz chleba | syntetyczne | nieznane |
927b | Mocznik | roztwór buforowy | syntetyczne | nieznane |
928 | Nadtlenek benzoilu | polepszacz chleba | syntetyczne | nieznane |
930 | Nadtlenek wapnia | polepszacz chleba | syntetyczne | nieznane |
938 | Argon | propelent | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
939 | Hel | propelent | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
940 | Dichlorodifluormetan | propelent, środek przeciw zamarzaniu | syntetyczne | nieznane |
941 | Azot | propelent, środek zamrażajacy | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
942 | Tlenek azotu | propelent, środek spieniający | naturalne | uważany za nieszkodliwy |
950 | Acesulfam K | słodzik | syntetyczne | kontrowersyjny środek, prawnie uznany za nieszkodliwy, jest jednak wiele badań wskazujących na jego negatywne działanie na organizm, polecamy unikać |
951 | Aspartam | słodzik | syntetyczne | kontrowersyjny środek, prawnie uznany za nieszkodliwy, jest jednak wiele badań wskazujących na jego negatywne działanie na organizm, polecamy unikać |
952 | Cyklaminiany | słodzik | syntetyczne | w badaniach na zwierzętach wykryto zmiany nowotworowe pęcherza, zmniejszoną płodność zwierząt laboratoryjnych oraz zmiany w komórkach |
953 | Izomaltoza | słodzik | syntetyczne | nieznane |
954 | Sacharyna | słodzik | syntetyczne | patrz 952 |
955 | Sukroza | słodzik | syntetyczne | nieznane |
957 | Taumatyna | słodzik | naturalne | nieznane |
959 | Neohesperidin | słodzik | syntetyczne | uważane za nieszkodliwe |
965 | Maltitol | słodzik, regulator wilgoci | syntetyczne | możliwe biegunki |
966 | Laktitol | słodzik | syntetyczne | możliwe biegunki |
967 | Ksylitol | słodzik, regulator wilgoci | syntetyczne | możliwe biegunki |
999 | Ekstrakt kwilai (Quillaia)(mysłoka) | środek pianotwórczy | naturalne | zawiera toksynę saponinę, dawniej był zakazany, skutki uboczne nieznane |
E1000 - E1299 Dodatki o różnym zastosowaniu |
||||
Numer | Nazwa | Funkcja | Pochodzenie | Możliwe skutki uboczne |
1000 | Kwas chlorowy | emulgator | naturalne lub syntetyczne | nieznane |
1105 | Lizozym | konserwant | naturalne | może wywoływać alergie |
1200 | Polidekstroza | środek zagęszczający | syntetyczne | może mieć działanie przyczyszczajace |
1201 | Poliwinylopirolidon | środek zagęszczający, stabilizator | syntetyczne | nieznane |
1202 | Nierozpuszczalny poliwinylopirolidon | substancja klarująca | syntetyczne | nieznane |
E1400 - E1500 Modyfikowane skrobie |
||||
Numer |
Nazwa |
Funkcja |
Pochodzenie |
Możliwe skutki uboczne |
1400 | Dekstryna | zagęstnik | naturalne | nieznane |
1401 | Skrobia modyfikowana kwasami | zagęstnik | naturalne | nieznane |
1402 | Skrobia modyfikowana zasadami | zagęstnik | naturalne | nieznane |
1403 | Skrobia bielona | zagęstnik | naturalne | nieznane |
1404 | Skrobia utleniona | zagęstnik | naturalne | uważane za nieszkodliwe |
1410 | Fosforan monoskrobiowy | zagęstnik | naturalne | może zaburzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza |
1411 | Glicerol diskrobiowy | zagęstnik | naturalne | uważane za nieszkodliwe |
1412 | Fosforan diskrobiowy | zagęstnik | naturalne | patrz 1410 |
1413 | Fosforylowany fosforan diskrobiowy | zagęstnik | naturalne | patrz 1410 |
1414 | Acetylowany fosforan diskrobiowy | zagęstnik | naturalne | patrz 1410 |
1420 | Skrobia acetylowana (monooctan skrobi) | zagęstnik | naturalne | uważane za nieszkodliwe |
1421 | Skrobia acetylowana | zagęstnik | naturalne | uważane za nieszkodliwe |
1422 | Acetylowany adypinian diskrobiowy | zagęstnik | naturalne | uważane za nieszkodliwe |
1423 | Acetylowany glicerol diskrobiowy | zagęstnik | naturalne | uważane za nieszkodliwe |
1440 | Hydroksypropyloskrobia | zagęstnik | naturalne | w bardzo dużych dawkach może prowadzić do uszkodzenia nerek |
1441 | Hydroksypropyloglicerol diskrobiowy | zagęstnik | naturalne | patrz 1440 |
1442 | Hydroksypropulofosforan diskrobiowy | zagęstnik | naturalne | patrz 1440 |
1450 | Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego | zagęstnik | naturalne | patrz 1440 |