A Ty czym posmarowałeś dzisiaj pieczywo?

A Ty czym posmarowałeś dzisiaj pieczywo?

W sklepach spożywczych półki uginają się pod ciężarem leżących na nich produktów. Na dziale z tłuszczami wabią nas kolorowe opakowania margaryn oraz różnego rodzaju masła. Czym różnią się te produkty od siebie? … Kontynuuj

Cicha woda brzegi rwie. O niepozornej kalarepce.

Cicha woda brzegi rwie. O niepozornej kalarepce.

Kilka słów o kalarepie. Myśląc o zagrożeniach wyobrażamy sobie atak żarłocznego rekina, a zapominamy, że codzienny tryb życia i sposób odżywiania mogą stanowić realne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Na szczęście dostępne … Kontynuuj

Czosnek cz.1

Czosnek cz.1

Czosnek. Lekarstwo na wszystko? „Na bóle duszy i ciała czosnek najlepiej działa.”   Ferdynand Kiepski Świat według Kiepskich Mimo, że osobiście nigdy nie przepadałam za tym serialem to muszę przyznać, … Kontynuuj

Glutaminian sodu, czyli Wielkie G. cz. 2

Glutaminian sodu, czyli Wielkie G. cz. 2

Czym jest glutaminian już wiemy z poprzedniej części. Fragment programu Dzień Dobry TVN, pokrótce powiedział nam, że glutaminian sodu nie jest do końca fajny. A co na to internet? No … Kontynuuj

Glutaminian sodu, czyli Wielkie G. cz. 3

Glutaminian sodu, czyli Wielkie G. cz. 3

Glutaminian sodu jest bardzo kontrowersyjnym dodatkiem do żywności, dlatego też jest o nim bardzo dużo informacji, a naukowcy wielokrotnie go badali. Ja ze swoim wywodem na temat MSG (Wielkiego G) … Kontynuuj

Glutaminian sodu, czyli Wielkie G. cz. 1

Glutaminian sodu, czyli Wielkie G. cz. 1

Glutaminian sodu, czyli jeden z podstawowych dodatków do żywności. Zdania na jego temat są podzielone, stąd mnóstwo informacji na jego temat. Z racji tego materiał, został podzielony na 3 części. W dzisiejszej … Kontynuuj

Glutaminian sodu i substancje jemu podobne

Glutaminian sodu i substancje jemu podobne

Glutaminian sodu jest sztucznie wytwarzaną pochodną substancją, występującego naturalnie (w pożywieniu i naszym organizmie) kwasu glutaminowego. Polskie prawo mówi, że jeśli glutaminian sodu (MSG) nie występuje w czystej postaci … Kontynuuj

Herbata dla maluszka

Herbata dla maluszka

Może herbatkę? Jakiś czas temu koleżanka z pracy, mama bliźniąt, opowiadała mi o swoim problemie z synkiem. W wieku 4 lat chłopiec ma niemal wszystkie ząbki czarne! Nie pomogło … Kontynuuj

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

Czytanie etykiet to podstawa przy codziennych zakupach. Aby podczas zakupów wybierać produkty wartościowe należy albo już znać kupowane produkty, albo dokładnie czytać etykiety. W dzisiejszych czasach wrzucając … Kontynuuj

Królewski przysmak – szparagi

Królewski przysmak – szparagi

Białe, zielone czy fioletowe? Wiosna to najpiękniejsza pora roku. Dziś z rana przywitały mnie promienie słońca, soczyście zielona trawa, bujne korony drzew i świergot ptaków. Wiosna to także sezon … Kontynuuj

Kupujemy ryby

Kupujemy ryby

Ryby pakowane i nie tylko – podstawowe informacje. Mimo, iż Polacy jedzą niewiele ryb, w wielu domach utarło się, że są podawane co piątkowy obiad. W sklepach można kupić … Kontynuuj

Mango – egzotyczna słodycz

Mango – egzotyczna słodycz

Niezwykły smak i bogactwo witamin. Poznałam je zupełnie przypadkiem podane w formie deseru w jednej z restauracji serwującej kuchnię indyjską. Boski smak kremu z mango prześladuje mnie do dziś. Wówczas nie … Kontynuuj

Maślany owoc – awokado

Maślany owoc – awokado

Co dobrego siedzi w awokado? Znane już Aztekom awokado nazywane było ”maślanym owocem”, a to przez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje także pod nazwą ”gruszka aligatora” przez swój … Kontynuuj

Mleko początkowe dla niemowląt

Mleko początkowe dla niemowląt

Co dać dziecku, gdy przestajesz karmić piersią? Pół roku temu zostałam mamą Marianny. Jeszcze będąc w ciąży niemal każdego dnia zastanawiałam się, co mogę jeść, aby nie … Kontynuuj

Możesz liczyć na LICZI.

Możesz liczyć na LICZI.

„Mały, ale wariat”. Liczi, niewielkich rozmiarów, egzotyczny owoc drzewa bobczycy chińskiej, wyglądem przypomina przerośniętą truskawkę. Pochodzi z Chin z prowincji Kanton i zaskoczyć może niejedną osobę ogromem posiadanych właściwości … Kontynuuj

Na co zwracać uwagę w sklepie?

Na co zwracać uwagę w sklepie?

Kilka porad ułatwiających dokonanie racjonalnych zakupów. Wybór sklepu. Nie będziemy tu oceniać, który sklep jest tańszy, ponieważ każda okolica ma swoją specyfikę. Zanim wejdziemy do sklepu, nieważne … Kontynuuj

Owocowy podwieczorek dla najmniejszych

Owocowy podwieczorek dla najmniejszych

Kolejny etap w żywieniu malucha. Odczekałam dwa tygodnie, aż córka zaakceptowała obecność w swoim życiu smaku marchewki, dyni i ziemniaków, po czym, zgodnie z sugestią pediatry, zdecydowałam się na podanie jej … Kontynuuj

Pierwsza marchewka

Pierwsza marchewka

 Świat oszalał! Jeszcze w latach 80-tych XX wieku (ten okres pamiętam z dzieciństwa) niemal każdy porządny obywatel stawał się użytkownikiem ogródka działkowego. To znaczy, że dostawał kawałeczek ziemi, stawiał … Kontynuuj

Polując na mięsko.

Polując na mięsko.

Jakie mięso podawać małemu dziecku? Nie samymi warzywami człowiek żyje. I choć ja mogłabym się obejść bez mięsa, wiem, że jest ono ważne dla mojego bobasa – choćby … Kontynuuj

Słoiczek ostatniej szansy

Słoiczek ostatniej szansy

O gotowych obiadkach. Nie powiem, całkiem miło mi się pisało o wyższości zupek gotowanych samodzielnie z warzyw eko nad słoiczkami (O warzywach w słoikach i O deserkach owocowych) I choć zdania nie zmieniłam, muszę … Kontynuuj

Świadome Zakupy i wiesz co jesz!

Świadome Zakupy i wiesz co jesz!

O co chodzi w portalu Świadome Zakupy? Portal Świadome Zakupy jest odzewem na ciągle pogarszającą się jakość żywności ogólnodostępnej, a jego zadaniem jest pomóc konsumentom w świadomym wyborze produktów spożywczych. … Kontynuuj

Woda

Woda

Woda butelkowana – jej rodzaje i kilka przydatnych informacji. Polski rynek wody butelkowanej daje nam ogromny wybór. W sprzedaży są dziesiątki produktów, różniące się nie tylko firmą, … Kontynuuj

Wprowadzamy gluten

Wprowadzamy gluten

Czym jest gluten? Jak każda mama, stanęłam pewnego dnia przed decyzją: wprowadzamy gluten. Po co? Powód jest banalny: gluten występuje w niemal wszystkich produktach pochodzenia zbożowego i trzeba dziecko … Kontynuuj

Na zielono – brokuły

Na zielono – brokuły

Dawka zdrowia w zielonych różyczkach. Brokuły są w Polsce dość popularnym warzywem i częstym gościem na polskich stołach. Niemniej jednak temu warzywu należy się szczególne wyróżnienie za zbiór drogocennych składników … Kontynuuj

Żywność GMO

Żywność GMO

GMO, czyli Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Edukacja na temat GMO jest tak niewielka, że w gruncie rzeczy duża część naszego społeczeństwa nie wie „co, gdzie i jak?”. Często widząc duże … Kontynuuj

Najnowsze artykuły: