Królewski przysmak – szparagi
Białe, zielone czy fioletowe? Wiosna to najpiękniejsza pora roku. Dziś z rana przywitały mnie promienie słońca, soczyście zielona trawa, bujne korony drzew i świergot ptaków. Wiosna to także sezon … Kontynuuj
Białe, zielone czy fioletowe? Wiosna to najpiękniejsza pora roku. Dziś z rana przywitały mnie promienie słońca, soczyście zielona trawa, bujne korony drzew i świergot ptaków. Wiosna to także sezon … Kontynuuj
Co dobrego siedzi w awokado? Znane już Aztekom awokado nazywane było ”maślanym owocem”, a to przez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje także pod nazwą ”gruszka aligatora” przez swój … Kontynuuj
Dawka zdrowia w zielonych różyczkach. Brokuły są w Polsce dość popularnym warzywem i częstym gościem na polskich stołach. Niemniej jednak temu warzywu należy się szczególne wyróżnienie za zbiór drogocennych składników … Kontynuuj
Niezwykły smak i bogactwo witamin. Poznałam je zupełnie przypadkiem podane w formie deseru w jednej z restauracji serwującej kuchnię indyjską. Boski smak kremu z mango prześladuje mnie do dziś. Wówczas nie … Kontynuuj
„Mały, ale wariat”. Liczi, niewielkich rozmiarów, egzotyczny owoc drzewa bobczycy chińskiej, wyglądem przypomina przerośniętą truskawkę. Pochodzi z Chin z prowincji Kanton i zaskoczyć może niejedną osobę ogromem posiadanych właściwości … Kontynuuj