Mango – egzotyczna słodycz

Kategoria: Warzywa i owoce

mango

Niezwykły smak i bogactwo witamin.

Poznałam je zupełnie przypadkiem podane w formie deseru w jednej z restauracji serwującej kuchnię indyjską. Boski smak kremu z mango prześladuje mnie do dziś. Wówczas nie zdawałam sobie jeszcze sprawy, jakim skarbem natury ten magiczny owoc faktycznie jest, a mango w rzeczywistości cieszy się wielką sławą.

Creative Commons License Ramnath Bhat via CompfightOwoc młodości.

Uznawane za owoc młodości, mango roztacza przed nami całe spektrum wartości odżywczych. Szczyci się opinią jednego z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Szczególnie zalecane rekonwalescentom w celu wzmocnienia śledziony – tak decydującego organu odpowiedzialnego za układ odpornościowy człowieka. Bogate w witaminy A i E pozwala utrzymać dobrą kondycje skóry. Z kolei zawartość witamin C i z grupy B wzmacnia system immunologiczny człowieka. Witamina C ułatwia także przyswajanie żelaza. Przeciwutleniacze czynią zeń najlepszą broń w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Warto zapamiętać, że błonnik pokarmowy obecny w mango obniża poziom cholesterolu we krwi. Mango jest istnym skarbem. Jego uprawę rozpoczęto ponad cztery tysiące lat temu. Zawiera lupeol, naturalny kwas salicylowy o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym.

Bogaty w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Creative Commons License Jennifer via CompfightDla zdrowia i urody.

Mango ma też wiele innych zastosowań. Peeling z mango działa przeciwzapalnie na skórę. Miąższ z kolei ją oczyszcza. Owoc jest doskonałym naturalnym lekarstwem na trądzik. Mango jest bardzo odżywczym, a jednocześnie niskokalorycznym owocem.
Związki polifenolowe zawarte w mango zwalczają wolne rodniki, które odpowiedzialne są za inicjowanie wielu chorób. Mango oczyszcza organizm usuwając z niego toksyny. W zakażeniach układu moczowego stosuje się kwiaty tego owocu. Warto wspomnieć, że składnikiem mango jest magniferyna, wykazująca działanie antyoksydacyjne. Magniferyna zapobiega rozwojowi miażdżycy, ochrania komórki wielu narządów, wpływa na dobrą pamięć. Należy jednak mieć na uwadze, iż mango może wywoływać alergie.

Wpis nie jest artykułem sponsorowanym, zawiera jedynie własne opinie i przemyślenia autorki.

Oceń produkty z mango w naszym serwisie:

Tarczyn. Napój wieloowocowy przecierowy Mango-Marakuja.

Hortex. Napój Leon jabłka, mango, gruszki.

Wedel. Egzotyczny duet, Czekolada mleczna z czerwoną pomarańczą i mango.

Bio Planet. Mango suszone Bio.

Bakoma. Twist, jogurt pitny brzoskwinia mango z l.casei.

Produkty dla dzieci:

Gerber. Deser Jabłkuszka, banany, mango z płatkami owsianymi – Po 8 miesiącu.

BoboVita. Deserek Banany z mango i ananasem – po 9 miesiącu.

Hipp. Deser Jabłka i mango z twarożkiem BIO – po 9 miesiącu.

Podziel się ze znajomymi: Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone
Alicja.Julka