Królewski przysmak – szparagi

szparagi-swiadome-zakupy

Białe, zielone czy fioletowe? Wiosna to najpiękniejsza pora roku. Dziś z rana przywitały mnie promienie słońca, soczyście zielona trawa, bujne korony drzew i świergot ptaków. Wiosna to także sezon na szparagi, ulubiony przysmak Króla Francji Ludwika XIV. Warzywa te cieszyły się bowiem i nadal cieszą uznaniem … Kontynuuj

Maślany owoc – awokado

Avocado

Co dobrego siedzi w awokado? Znane już Aztekom awokado nazywane było ”maślanym owocem”, a to przez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje także pod nazwą ”gruszka aligatora” przez swój ciemnozielony kolor i chropowatą skórkę. Posiada wiele cennych składników takich jak: witaminy C, E i z grupy B, … Kontynuuj

Na zielono – brokuły

brokuł

Dawka zdrowia w zielonych różyczkach. Brokuły są w Polsce dość popularnym warzywem i częstym gościem na polskich stołach. Niemniej jednak temu warzywu należy się szczególne wyróżnienie za zbiór drogocennych składników niosących pomoc przy najróżniejszych schorzeniach. Świadomość potęgi tego warzywa może nam pomóc w komponowaniu jadłospisu. Brokuły … Kontynuuj

Mango – egzotyczna słodycz

mango

Niezwykły smak i bogactwo witamin. Poznałam je zupełnie przypadkiem podane w formie deseru w jednej z restauracji serwującej kuchnię indyjską. Boski smak kremu z mango prześladuje mnie do dziś. Wówczas nie zdawałam sobie jeszcze sprawy, jakim skarbem natury ten magiczny owoc faktycznie jest, a mango w rzeczywistości cieszy … Kontynuuj

Możesz liczyć na LICZI.

Liczi

„Mały, ale wariat”. Liczi, niewielkich rozmiarów, egzotyczny owoc drzewa bobczycy chińskiej, wyglądem przypomina przerośniętą truskawkę. Pochodzi z Chin z prowincji Kanton i zaskoczyć może niejedną osobę ogromem posiadanych właściwości odżywczych. W nim znajdziemy bogactwo mikroelementów w postaci potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, jodu, manganu i fluoru. Liczi … Kontynuuj